Help! De tuin droogt uit!

Planten stoppen met groeien, bladeren vergelen en vallen af, en bloemen blijven uit: je merkt het meteen, wanneer de droogte in je tuin toeslaat. Te weinig water maakt planten bovendien extra kwetsbaar voor ziektes en plagen.

Kies je lievelingen

De hele tuin water geven, is geen optie, de zomer is nog te lang om nu al de hele regenwatervoorraad te verspillen. Het is hard, maar focus op wat echt telt: pas geplante struiken, hagen en bomen. Negeer de vaste planten, die kun je gemakkelijk vervangen. Focus op de planten die direct in het zicht staan, en die rond het terras, en negeer de andere.

Geef één keer per week water

Besproei één keer per week water, maar wel uitvoerig. Elke dag een beetje water geven, is het stomste wat je nu kunt doen. Dat stimuleert je planten om oppervlakkige wortels aan te maken, die nooit ‘leren’ dat ze diep in de grond naar water moeten zoeken. En dat beetje water aan de oppervlakte verdampt ook nog eens veel sneller. Trek geultjes rond bomen en struiken, zodat het water niet alle kanten uitloopt. Laat het water insijpelen, geef de andere planten water, en keer dan nog eens terug voor een tweede rondje.

“Een beetje water is slechter dan geen water.“

 

Mulch, mulch, mulch

5 tot 8 centimeter mulch doet wonderen. Ik gebruik houtsnippers maar schors, cacaodoppen, bladaarde, hennep op vlas- of stropellets zijn net zo goed. Een mulchlaag beschermt de aarde tegen directe zon en opwarming, en het vocht blijft langer in de grond. Heb je een erg droge plek in de tuin, leg dan onder de mulch een druppelslang. Het water druppelt daar direct in de grond waardoor het niet kan verdampen, en er veel minder verloren gaat. Zo’n druppelsysteem maakt ook de bladeren niet nat – een van de grootste oorzaken van schimmels zoals de bladvlekkenziekte op rozen of buxusschimmels.

Geef geen mest

Voedingsstoffen stimuleren planten om te groeien, maar groeien vraagt extra water, en dat is er nu niet. Bovendien bevatten meststoffen zouten, die zich bij gebrek aan regen opstapelen in de bodem, plantenwortels verbranden en nog meer schade aanrichten. Houd alles in een zomerslaap. Het komt er nu niet meer op aan om veel bloemen te hebben, maar om de planten te redden.
Knip uitgebloeide bloemen af. Na de bloei stopt een plant haar energie en vocht in het vormen van zaad - een slecht idee, in deze droogte, waar het alleen nog aankomt op overleven.

“Houd je planten in een zomerslaap.“


 

Schoffel

Alles groeit trager, ook het onkruid - dat is dan het enige positieve aan deze droogte. Wieden lijkt nu het laatste van je zorgen; toch is schoffelen wél een goed idee. Je breekt er de capillairen of verticale kanaaltjes in de aarde mee, waarlangs water normaalgezien verdampt. Op zandgrond speelt die verdamping minder, maar op kleigrond zoals in mijn tuin kun je zo wel een steenharde, uitgedroogde bodemkorst vermijden.

Negeer het gazon

Tuinier je op zandgrond, of houd je regelmatig opentuinen, dan heeft je gazon wel water nodig, maar zelf doe ik er niets aan. De robotmaaier heb ik stilgelegd, want langer gras houdt het vocht beter in de grond. En de vele klavers in mijn gazon zorgen ervoor dat de grasmat er nog altijd groen bijligt. Voorlopig toch.

recente berichten

tags

moestuin   afval   sla   buxus   delen   accu   balkon   bloembollen   herstel   pannenkoekenplant   slakken   mediterrane kruiden   tips   water   luie tuinier   vogels   stadstuinieren   tuinieren   weinig werk   terras   waterplanten   vijverzak   kamerplanten   buxusmot   makkelijke groenten   groene kruiden   pot   grasmaaisel   gieten   houtsnippers   gladiolen   zaaien   plukbloemen   schaal   meststof   tuin   bloempotten   tuinboek   naaktslakken   snoei   vetplanten   besproeien   klimplant   haagschaar   accutrimmer   inheems   tijm   stad   groenmuur   biologisch   mulch   planten   maaien   maart   insecten   koriander   molshoop   zomer   snijbloemen   inzaaien   aalbessen   hagen   boeken   minivijver   onkruid   weinig water   rozemarijn   basilicum   ecosysteem   graslelie   bloemen   kale plekken   zon   gazon   balkontuinieren   buxusrups   snoeien   verticale tuin   minituin   besjes   robotmaaier   peterselie   eenjarigen   vierkantemeter   klimop   boek   potten   mei   provençaalse kruiden   groenwand   dragon   boeket   herstellen   regen   dille   vijver   gardena   ecologisch   buxus   groenblijvend   taxus   pep-up   droogte   april   kruiden   struiken   woonplanten   Chelsea chop   zomersnoei   genieten   schaduw   pluktuin   fruit   nature up   plantenresten   droog   snippers   heggenschaar  

RSS feeds

        follow us in feedly