Hoe overleeft je terras de droogte? (video)

Serre: minder water, veel verluchten

- Verluchten is nu cruciaal, in de serre. Zet alle ramen en deuren dag en nacht open.
- Geef minder water. Begiet je je tomaten normaal een keer per week water, bouw het dan af naar een keer om de 2 weken. Tomaten kunnen makkelijk een maand zonder water.
- Door de hitte en de snelle verdamping hebben ze last van neusrot, die bruine vlek die onderaan sommige tomaten verschijnt. Geen paniek, dat is geen schimmel zoals de tomatenziekte. Laat de aangetaste tomaten hangen tot ze rijp zijn en snijd dan het bruine kontje weg. Rooi je planten zeker niet! Er volgen nog genoeg gave tomaten.

Stel je prioriteiten

- Red de belangrijkste en duurste planten van je tuin. Vaste planten en siergrassen kun je gemakkelijker vervangen, en die kosten het minst. Maak van je hart een steen en laat je ze gewoon wegkwijnen. De kans dat ze er na een flinke regenperiode toch weer doorkomen, is reëel. - Bomen, struiken, hagen en rozen die je vorige winter plantte, hebben voorrang. Graaf een geul rond de plant, geef een keer om de 10 dagen veel water, dat is 2 tot 3 emmers per boom of grote struik. Laat het rustig lopen. Leg er meteen daarna karton of een dikke laag schors, houtsnippers of bladaarde over, tegen de verdamping.

TIP. Geef je planten nu vooral geen voeding of kalk; bij gebrek aan water kunnen je planten dat toch niet opnemen. Laat je planten zoveel mogelijk met rust.

"Zet schaaltjes met water tegen de haag en onder struiken, voor de dieren. Ververs regelmatig."

Red je terras

- Zet alle potten dicht bijeen, zo verdampt het water minder snel - Zet ze uit de zon, aan de schaduwkant van je huis of onder de parasol. Hoe minder zon, hoe minder verdamping - Als je water geeft, geef dan zeker niet elke dag water, maar elke 2 tot 3 dagen grondig. Doe het 's avonds. - Het gemakkelijkste, het beste voor je planten en het zuinigste is een druppelsysteem. Het water druppelt heel geleidelijk in de grond. Het verdampt niet en loopt ook niet weg via gaten in de potten. Het gaat heel gericht naar de wortels. Zo'n systeem (bv. Microdrip van Gardena) is quasi onzichtbaar, en je kunt er zoveel potten mee verbinden als je wil.

TIP. Je kunt de druppelaars ook aan een timer koppelen; dat is erg handig wanneer je op vakantie bent.

recente berichten

tags


RSS feeds

        follow us in feedly