Juni, snoeimaand (video)

- Weinig tijd? Snoei de hagen 1 keer, midden juni. Beuk snoei je half juli.

- Meer tijd? Snoei 2 keer, begin juni en in september

- Veel tijd? Snoei 3 keer: midden mei, eind juni en in september

Lage hagen en blokken

In een kleine tuin kun je je hagen perfect met een manuele schaar onderhouden, maar in een grote tuin is automatisch snoeien de enige optie. Daarmee bedoel ik niet het grof geschut van een benzineschaar – die maakt veel lawaai en is vervuilend; wij doen hier alles met accuscharen, of scharen op batterij. Geen elektrische draad meer, waar je mee komt vast te zitten of die je, nog erger, doormidden knipt. Met de nieuwste generatie 40 volt batterijen kun je tot 90 minuten snoeien. Met een snellader is de batterij in een half uur weer opgeladen; ondertussen heb jij je haagsnoeisel bijeen geharkt.

"Droog de messen van je automatische schaar na elke snoeibeurt af en olie ze in.

Ze snijden daarna nog zo makkelijk."

Copyright: Steven Richardson

Copyright: Steven Richardson

Hoge hagen

Een stelling, een ladder, op mijn tenen staan, ik heb het allemaal al geprobeerd. Een telescopische heggenschaar is het geworden, daarmee kun je tot 4,40 meter hoog gaan. Je doet er de zijkanten en de top mee; daarvoor knik je de schaar. In het begin is het wat zoeken naar het evenwicht, maar eens je die lange steel gewend bent, ga je snel vooruit.

Buxusbollen en –wolken

Bollen en wolken van buxus, taxus, Lonicera, hulst, ... snoei je het secuurst met een kort mes. Kies een bewolkte dag om groenblijvende struiken te snoeien, anders krijg je bovenaan lelijke verschroeide topjes. Strooi na het snoeien lavameel over je buxus; dat werkt preventief tegen schimmels en de buxusmot.
TIP. De regel zegt dat je buxus best snoeit in de maanden zonder ‘r’, tussen mei en eind augustus dus. Maar er wordt meer en meer in de herfst gesnoeid, tot in november, dan is er veel minder kans op schimmelinfectie.

Copyright: Steven Richardson

Copyright: Steven Richardson

Copyright: Steven Richardson

Copyright: Steven Richardson

Aalbessen

Ook je aalbessen kun je snoeien tussen midden mei en eind juni. De bessen rijpen sneller, je plukt gemakkelijker en je plant blijft compacter. De struiken vormen ook meer korte twijgjes, waarop het volgende jaar nog meer bessen komen. Aan de topscheut kom je niet, het is hem om de zijscheuten te doen. Daarvan houd je 5 tot 6 bladeren over. Zijn de takjes korter dan 10 à 15 cm, dan blijf je er af. Doe het niet in één keer voor de hele struik; maar knip op je wandeling af en toe wat takjes af.

Chelsea chop

Het derde weekend van mei staat tuinierend Engeland op z’n kop. Dan is er de Chelsea Flower show, in London, met de allermooiste showtuinen. Niet te verwonderen dat deze wereldberoemde show haar naam aan een tuintruc schonk. Dat weekend, en ten laatste eind mei, pas je in je tuin de Chelsea chop toe, een lenteknipbeurt voor vaste planten die tijdens de zomer dreigen open te vallen onder te zware bloemen of te hoge stengels. Je knipt ze nu voor een derde af. De planten bloeien 3 weken later, maar gedrongener, en vallen niet meer om. (Planten steunen is veel werk!) Bovendien vertakken ze mooi, zodat je nog meer bloemen krijgt. Een must bij Sedum, Veronicastrum, Campanula, … Het doet even pijn om die frisse jonge scheuten af te knippen, maar het resultaat is er echt wel naar.

Copyright: Steven Richardson

Copyright: Steven Richardson

recente berichten

tags


RSS feeds

        follow us in feedly