Nooit meer kruidenstress (video)

"Zet nooit mediterrane kruiden en groene kruiden samen in één bak, een van beide kwijnt gegarandeerd weg."

Mediterrane kruiden: regelmatig snoeien

Het ene kruid is beslist het andere niet. Mediterrane kruiden willen veel zon en droogte, groene kruiden verlangen net meer vocht en een wat koelere plek. Op de juiste plek gaan ze jaren mee, op de foute plaats zijn ze maar een kort leven beschoren. Basilicum wil alleen in zomerse temperaturen groeien. En ja, je moet basilicum ook elk jaar opnieuw zaaien of planten. Dat heeft niets met jouw onkunde te maken, basilicum leeft gewoon maar een jaar.
Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano houden van veel warmte en weinig water – geen wonder dat ze het in ons koel klimaat vaak wegkwijnen. Plant ze op de heetste en droogste plek in je tuin, of zet ze in een pot, met zeker 5 centimeter drainagekorrels op de bodem. Wil je ze lang houden dan moet je salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid en currykruid, net zoals lavendel, twee keer per jaar snoeien.

Vietnamese koriander (Persicaria odorata)

Vietnamese koriander (Persicaria odorata)

Groene kruiden: prima in pot

Bieslook, dragon, pimpernel, munt, citroenmelisse: wie heeft ze niet in de tuin? Al heb je geen tuin nodig; ook in een grote pot doen ze het prima. Munt en citroenmelisse zet je sowieso beter in een pot, in de tuin gaan ze woekeren. Groene kruiden kunnen prima in de zon, maar mogen niet droog komen te staan, dan schieten ze op en worden de blaadjes taai en bitter. Zet ze op het zuidoosten of zuidwesten. Probeer eens Chinese bieslook, met plattere blaadjes en een lichte looksmaak, pimpernel, een heerlijk saladekruid met een notentoets, of de Vietnamese koriander (Persicaria odorata), een kruid uit de Aziatische keuken, met blaadjes met prachtig paarse tekeningen, die naar koriander smaken. Let op, deze kan niet tegen de vorst, de andere wel.

Eenjarige kruiden: elk jaar opnieuw

Basilicum, peterselie, koriander, dille en kervel zijn heerlijk, maar je moet ze wel elk jaar opnieuw zaaien of planten; ze leven namelijk maar één jaar. Net als de andere groene kruiden geef je ze best een plek in de lichte zon (zuidoosten of zuidwesten), niet pal op het zuiden. Doordat ze niet lang leven, kun je ze prima in een smalle bloembak houden, op de vensterbank. Maak het decoratief, met een paarse basilicum, die oogt ook mooi op je bord. Pluk je kruiden gerust kaal, en zaai of plant dan een nieuwe voorraad. Pluk geen blaadjes, maar takjes, dat stimuleert je plant om snel verse takjes en blaadjes te produceren.

recente berichten

tags


RSS feeds

        follow us in feedly