Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
Geef je gazon geen water, dat is nu pure verspilling; het verdampt waar je bij staat. Stop meteen met maaien: hoe langer het gras, hoe minder verdamping. Het gras is nog niet dood, het zit in een soort overlevingsslaap. De klavers blijven het langst groen.
TIP. Wandel zo weinig mogelijk op je gazon, de grasworteltjes zijn nu heel kwetsbaar en je maakt de harde korst alleen nog harder.
Mulchen is minstens zo belangrijk als gieten. Hoe meer de bodem bedekt is, hoe minder verdamping en hoe frisser de wortels van de planten blijven. Normaal doe je dat met grasmaaisel, maar dat is er bij deze grote droogte niet (je moest immers stoppen met maaien, weet je nog?). Gebruik al het tuinafval dat normaal op de composthoop gaat, om te mulchen en leg het zo dik mogelijk: 10 centimeter is een minimum bij hagen, struiken en bomen. Geen afval? Koop desnoods een paar balen hooi en strooi het losjes uit.
TIP. Snoei de hagen voorlopig niet. De takken geven nog wat schaduw, en als je snoeit verbrandt de bovenkant en de zonnekant gegarandeerd.
Bescherm zeker jonge groenten met een dak van vliesdoek, een oud gordijn of laken. Dat breekt de zonnestralen en geeft wat schaduw, zonder dat het het nodige licht voor je planten afneemt. Hang het zo'n halve meter boven de groenten, zo blijft er wel luchtcirculatie nodig. Leg geen doek direct op je planten, daaronder koken ze levend.