Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
Hoe snoei je aalbessen, kruisbessen, zwarte bessen en frambozen? Hoe krijg je deze zomer veel dikke bessen, die je makkelijk kunt plukken? Tijd voor de wintersnoei!
- Houd aan elke struik ongeveer 5 hoofdtakken over, de rest knip je tot op de grond af. Takken die kruisen of schuren knip je ook weg.
- Top alle zijscheuten in tot 3 of 4 knoppen, dat is meestal zo’n 10 cm. Dat geeft de dikste bessen, en het is ook het gemakkelijkst om te plukken.
- Strooi per struik een halve emmer compost, zo'n 80 cm rond de struik.
Opgelet! Verwar je rode bessenstruik niet met cassis of zwarte bes, die moet je helemaal anders snoeien. Twijfel je? Krab even met je nagel over een tak, en ruik. Bij cassis ruik je meteen de typische cassisgeur.
- De bessen groeien aan de jonge takken. Je herkent die gemakkelijk, ze zijn bleker. Probeer er zo een achttal over te houden.
- De andere takken knip je terug tot 10 centimeter van de grond, net boven een naar buiten wijzend oog.
- Zwarte bessen hebben graag mest. Geef een handje organische voeding voor fruit of algemene organische tuinmest.
Van de takjes kun je thee zetten, of je legt ze in huis, ze ruiken heerlijk.
Stekelbessen hebben stekels, zoals de naam het zelf zegt, dus is het hier zeker belangrijk dat je de struik luchtig houdt, zodat je makkelijk kunt plukken.
- Houd om te beginnen 4 tot 5 hoofdtakken over.
- Takken die te laag hangen (alles onder 30 cm van de grond), knip je ook weg, en kruisende of schurende takken.
- Stekelbessen geven de dikste bessen op lange, jonge takken (eenjarige takken), die moet je dus behouden. Knip dus nooit aan de jonge takken van een stekelbes.