Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
Agapanthus 'Bleu Moon'
Elegante stelen, lange stijlvolle bladeren en statige blauwe of witte bloemen: de Agapanthus of Afrikaanse lelie zorgt de hele zomer lang voor een echt spektakel op je terras én in de tuin.
Eind juni bloeien de allereerste Agapanthussen en dat gaat al gauw door tot midden augustus - een echte plant voor op het zomerterras, of aan je zwembad. Daar staan ze ook heel goed: ze houden immers van veel zon en regelmatig een flinke scheut water. Maar je ziet ze ook meer en meer in de tuin, waar ze zich, met dank aan de zachte winters, ontpoppen tot spectaculaire borderplanten.
Naar kleur blijven de blauwe Agapanthussen het meest populair, en bloemen met een tikje grijs, zoals Silver Mist. Maar ook tweekleurige bloemen komen op, zoals Twister en Enigma. Rotterdam is een van de mooiste lichtblauwe, met veel en grote bloemen, Delfts Blauw de allerdonkerste, met intens paarse bloemen.
Minstens zo interessant zijn de evoluties in de zaaddozen. Dat aspect werd vroeger verwaarloosd, terwijl de zaden van Agapanthus net ongelooflijk decoratief kunnen zijn. Van sommige cultivars kleuren de zaaddozen (en vaak ook de stengels) na de bloei intens donker, en blijven ze lang hangen, waardoor je nog langer geniet hebt van je planten.
Agapanthus 'Rotterdam'
Bladverliezende soorten kunnen het best tegen de vorst (jonge planten tot -5 °C, oudere verdragen vaak wat meer), en worden vandaag meer en meer in de borders geplant.
Nattigheid is het grootste probleem, Agapanthus heeft goede drainage nodig. Plant ze sowieso op de meest zonnige plek van je tuin; hoe meer zon, hoe meer bloemen. Een Agapanthus kan jaren op dezelfde plek blijven staan. Pas wanneer de wortels boven de grond beginnen uit te steken, moet je de plant scheuren, en weer wat dieper planten. Dat is zowat elke 6 tot 8 jaar.
In volle grond bloeien Agapanthussen trouw elk jaar opnieuw en maken ze ook almaar meer bloemen aan. Geef ze voeding in april of mei, en planten in pot nog een keer in augustus, dan worden de bloeischeuten voor het volgende jaar gevormd. Neem organische najaarsgazonmeststof, daar zit veel kalium en magnesium in. Klassieke tuinmest bevat te veel stikstof, waardoor je veel blad maar weinig bloemen krijgt.
Bladhoudende Agapanthussen, die dus 's winters groen blijven, verdragen helemaal geen vorst, en moeten elke winter naar binnen.
- Plant Agapanthus in de tuin een tot twee vingers dieper dan in de pot
- Meng bodemverbeteraar (en op zware grond ook fijne lava) in het plantgat
- Geef in de lente najaarsgazonmeststof
- Dek in de winter af met 20 tot 30 centimeter stro of bladeren
Mooie cultivars voor de tuin:
- Ascona: een vrij compacte (tot 60 cm), met een overdaad aan lichtblauwe bloemen van eind juni tot in augustus
- Carta: een nieuwe selectie met intense, donkerblauwe bloemen op stevige stengels, tot 70 cm hoog.
- Delfts blauw: de donkerste, intens paars ('dark'), met heel bijzondere, hangende bloemen. Prachtige dieppaarse bloemknoppen. Indrukwekkende plant, tot 1 m.
- Silver Mist: unieke zilverblauwe tot licht violette bloemen in grote, ronde bloemen. Houdt in zachte winters zijn blad.
- Twister: tweekleurige bloemen met een blauwe aanzet en witte kelken. Compact (tot 80 cm), en bijzonder winterhard, tot -15 °C. Ook erg mooi in pot.
Met dank aan Tim Wyckstandt van Agapanthuskwekerij, voor de tips.