Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
- Klimop groeit op de meest ondankbare plekken, zoals in donkere schaduw, onder bomen. Dat vindt hij niet erg, het is van nature een bosplant.
- Klimop bloeit, ook al zie je dat niet zo vaak; daarvoor moet hij minstens 10 jaar oud worden. In een haag die je permanent snoeit, merk je daar nooit wat van. De trosjes geelgroene bloemen, in september, vormen dankbare, late nectar voor hommels, bijen, wespen en vlinders. Daarna worden het bijzonder decoratieve bessen. Voor de mens zijn die giftig maar merels en duiven zijn er verzot op.
- Klimop biedt talloze schuil- en overwinteringsplekken voor nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes (ook spinnen; even opletten met klimop aan je slaapkamerraam), vlinders en vogels. Een klimop tegen een muur staat garant voor een nest van winterkoning of merel.
- Van klimop pluk je het jaar rond groene, buigzame stengels voor kransen en bloemstukken, of om er je kokedama mee te bekleden. Vooral de trosjes bloemen en bessen zijn bijzonder geliefd bij bloemschikkers.
- Ook wie geen groene vingers heeft, kan klimop vermeerderen, bijvoorbeeld voor een haag. Knip 10 cm stengel af, rits er de onderste blaadjes af en duw tot een derde in de tuinaarde, op een schaduwrijk, niet te droog plekje. In minder dan 2 maanden zitten er worteltjes aan, en begint je klimop te groeien. Je kunt hem in de lente of de herfst verplanten.
- Met klimop vorm je de allerdunste haag; laat hem over gaasdraad kruipen, en snoei zeker 2 keer per jaar. Deze klimplant wordt ook officieel als haag beschouwd; plant hem minstens 0,5m van de scheidingslijn. Na 2 tot 3 jaar is de ‘haag’ dicht gegroeid.
- Klimop klimt zonder steun, hij werkt zich vanzelf met luchtwortels, een soort minizuignapjes, omhoog net zoals wilde wingerd en klimhortensia. Hij kan zo makkelijk 10 meter hoog en breed groeien. Snoei hem liefst 2 keer per jaar.
- Geen makkelijker en goedkoper bodembedekker. Op plekken waar weinig anders groeit, vindt klimop z’n weg, met lange tentakels die regelmatig worteltjes vormen. Een ideale schuilplek voor tal van insecten, in de winter.
- Als je een gemakkelijke terrasplant zoekt voor de schaduw, zet dan klimop. Neem een soort met kleine of bonte blaadjes, die groeit trager en oogt eleganter. Je kunt er snoeivormen van maken, met een vorm van draadgaas.
- Geen tuin? Klimop is een gemakkelijke, goedkope én luchtzuiverende woonplant, voor een plek met niet te veel licht – dus geen volle zon! Zonder steun groeit hij omlaag; of stuur hem langs een touw richting plafond. Zet wat stengeltjes tuinklimop in een glas water, en volg hoe ze wortels vormen.
- Struikklimop is een bijzondere vorm van de gewone klimop. Hij wordt gestekt uit bloeiende klimopstengels; die kunnen namelijk niet klimmen. Zo krijg je een bijzondere struikklimop (‘Arborescens’), met andere, eironde blaadjes, die elk jaar prachtig bloeit, en die niet hoger dan 1,5 meter wordt. Je hoeft amper te snoeien.
- Vind je klimop maar klimop? Sorry, er zijn meer dan 750 verschillende! De meest populaire zijn ‘onze’ inheemse Hedera helix, en Hedera hibernica, met iets grotere bladeren, al is het verschil minimaal.
- Klimop is een prima afwasmiddel. De bladeren bevatten veel saponine. Doe ze in de blender, voeg wat water toe en mix heel fijn. Laat 10 minuten koken, zeef en laat afkoelen. Het werkt goed, al heb je wel dubbel zo veel nodig als een klassiek afwasmiddel.
Struikklimop Hedera helix 'Arborescens' (Foto iVerde)