boeken

Iedereen moestuinier

Speciaal voor PIT-event schreef ik, met de steun van Nest, een klein maar fijn boekje. Jacques & Lise maakten er prachtige tekeningen bij, en Leen Persoons zorgde voor het ontwerp. Het is niet te koop en is enkel te vinden op het PIT-event van 12-14 oktober 2018. Dit prachtige boekje is gratis, maar je kunt je hart tonen, en in ruil een centje doneren voor een al even wondermooi goed moestuindoel: Zwerfgoed. #gevenmaaktgelukkig www.pit-event.beIedereen tuinier

9 april 2018
Zoals de titel van mijn tiende tuinboek al zegt, geloof ik sterk dat iedereen tuinier kan zijn, ook wie weinig tijd of weinig tuinervaring heeft. In mijn eigen zoektocht naar minder werken en meer genieten, ontdekte ik tal van manieren waarmee je van je tuin een paradijs zonder ploeteren kunt maken. Hoe ruim je je tuin snel op? Welke groenten hebben bijna geen verzorging nodig? Wat is het ultieme redmiddel tegen onkruid? Hoe ontsnap je aan die ingewikkelde snoeiregels? Kortom, wat is het geheime wapen van de luie tuinier?
In dit boek vind je maand na maand een heldere to-dolijst en een heleboel praktische trucs die tuinieren veel gemakkelijker maken. Of je nu je eerste stappen in tuinieren zet of al groene vingers hebt, met Iedereen tuinier kun je meteen aan de slag.

Iedereen tuinier, Laurence Machiels, 192 p. Baeckens Books. 19,95 euro. Vanaf 9 april in de winkel.

Dagelijkse kost 2

augustus 2017
Elke dag weer inspireert Jeroen Meus honderdduizenden kijkers met zijn geweldige Dagelijkse Kost-gerechten. Van echte klassiekers tot verrassende veggie stoofpotjes, frisse salades, pittige soepen en snelle pasta's, stuk voor stuk klaargemaakt met liefde en passie. In 101 nooit eerder gepubliceerde recepten biedt Jeroen je ook nu weer volop verse inspiratie voor de keuken van elke dag. Helder en stap voor stap uitgelegd, toegankelijk voor iedereen. Eten om te koesteren, zonder franjes, voorbij elke trend of hype. Simpelweg lekker. Dat is koken met gezond verstand.

Uitgeverij Manteau, 288 p., 24,99 euro.

De mooiste grassen voor de tuin

15 maart 2017

“Siergrassen zijn de nieuwe tuinplanten.”

Of je nu groene vingers hebt of een absolute tuinleek bent, een grote tuin hebt of een piepklein terras, voor elke plek is er een siergras. Welk gras past er best bij een strakke woning of in een landelijke omgeving? Wat zijn de gemakkelijkste bodembekkende grassen, welke doen het best in pot, en wat zijn de herfsttoppers? Laat je inspireren door de prachtige foto’s en ga meteen aan de slag, met de talrijke praktische lijstjes, stap-voor-stap plannen en no-nonsense tips.

Tinneke Provoost en Laurence Machiels, Lannoo, 24,99 euro. EAN: 9789401439893.

Dagelijkse kost - koken met gezond verstand

29 september 2016
Met Dagelijkse kost zet Jeroen Meus elke dag honderdduizenden televisiekijkers aan het koken. Nu eens inspireert hij met toppers uit de klassieke keuken, dan weer met snelle soepen en salades. Van slowfood-stoofpotten voor in het weekend tot makkelijke pasta’s en frisse veggie lunches tijdens drukke werkweken.
In 100 nooit eerder gepubliceerde recepten toont Jeroen zijn liefde en passie voor échte dagelijkse kost. Perfect toegankelijke, ongecompliceerde gerechten, kraakhelder en stap voor stap uitgelegd. Smakelijk, supergevarieerd en nooit te ingewikkeld. Precies zoals koken met gezond verstand moet zijn.

Manteau, 288 p, 24,99 euro.

Lekker onderweg met Jeroen Meus

Oktober 2015
Lekker onderweg, met Jeroen Meus: 5 fijne en boeiende boekjes bomvol weetjes en adressen rond lekker eten in onze Vlaamse provincies. Streekproducten die je zeker nog niet kende, een verrassingswandeling door de 5 grootste steden van Vlaanderen (in precies 5000 stappen!) en zo'n 250 toprestaurantjes, bars en eettentjes waar je wellicht nog nooit van hoorde. Oh ja, er zitten ook fietsroutes in, met lekker eten en drinken onderweg. Het was zalig om te researchen en neer te pennen, voor Jeroen Meus. UITVERKOCHT.

Groenland 3

Mei 2015
Volgens buitenmens Bartel is het helemaal niet nodig om op vakantie te gaan: waarom maak je niet gewoon je eigen Groenland in de tuin – of zelfs op je balkon? Geef je ogen de kost, (her)gebruik de materialen die je mooi vindt en tover ze om tot een praktische buitenkeuken, een stoere barbecue of een prachtige plantenluster.
Buiten leven, wonen en spelen: dat is de rode draad door Maak je eigen Groenland. Met weinig geld en middelen, maar met ontzettend veel goesting schotelt Bartel je tal van praktische ideeën voor om aan de slag te gaan. Een schoolbord in de tuin voor de kinderen en een zelfgemaakte loungebank, een pizzaoven en een balkontoog voor zomerse avonden, een palletschommel en een vurige wasmachine: het is slechts een kleine greep uit het uitgebreide aanbod. En zoals altijd heeft Bartel ook nu weer veel oog voor de natuur en de nuttige dieren rondom hem. UITVERKOCHT.

101 Rozen zonder zorgen

Maart 2015
Geen enkele tuinplant bloeit zo lang en zo mooi als de roos. Toch hebben veel tuiniers nog altijd schrik om rozen te planten. Dat rozen echt niet zoveel kennis en onderhoud vergen als vaak wordt beweerd, bewijst dit boek.
Marcel Vossen beheerde twintig jaar lang de grootste rozentuin van Europa, in Coloma. Hij put nu uit zijn immense kennis en ervaring om tal van hardnekkige mythes over rozen te doorprikken.
Samen met groenjournalist Laurence Machiels selecteerde hij de 101 gemakkelijkste, sterkste, mooiste en langst bloeiende rozen voor in de border, in de haag, in bomen, als bodembedekker of in een pot op het terras. Welke geuren het best, welke doen het geweldig in een vaas of bloemstuk en hoe gebruik je rozen in de keuken? Met eenvoudige snoeiregels, een helder bemestingsschema en onderhoudstips, en duidelijke stap-voor-stapfoto's. Kortom veel praktische en toegankelijke tips waarmee je perfect rozen kunt houden met een minimum aan onderhoud.
101 Rozen zonder zorgen - Laurence Machiels & Marcel Vossen - € 24,99 - 240 blz. - Gebonden - Manteau

Mijn Oogst

September 2014
"Wim Lybaert duikt opnieuw de moestuin in, deze keer voor de langverwachte oogst. Want hoe passioneel Wim ook tuiniert, koken en lekker eten is zijn absolute drijfveer. Niet zijn koelkast maar zijn moestuin bepaalt wat Wim eet. Met spinazie doet hij de stoemp van zijn oma herleven, zomerse rode bieten vangt hij in een pot en bloemkool wordt een pittige Indische curry. Stuk voor stuk Wims favoriete recepten, met secondevers geoogste groenten, recht uit de moestuin. Aangevuld met alle oogsttips die hij de voorbije jaren heeft verzameld, overzichtelijke fiches over hoe je elke groente kweekt en de mooie en soms merkwaardige verhalen achter de geschiedenis van elke groente."
Mijn Oogst, Wim Lybaert en Laurence Machiels, WPG/Manteau, 29,95 euro.

Mijn Moestuin

November 2013
Droom jij ook van een eigen moestuin, maar weet je niet hoe er aan te beginnen? Vlaanderens meest populaire moestuinman Wim Lybaert en ikzelf bundelden al onze kennis, passie en tientallen jaren moestuinervaring tot één compleet boek, waar zowel de groenteleek als de meest doorgewinterde moestuinier meteen mee aan de slag kan. Wat vertelt de bodem je, hoe zit het met het weer, hoe zaai je succesvol en hoe wapen je je (biologisch!) tegen ziekten en plagen? Het boek loopt als een echte moestuinkalender, met maand na maand wat je precies moet doen of al kunt oogsten, van de eerste bestelling zaden in januari over de intense lente, de zomerse overvloed tot de allerlaatste wintergroente. Met de nodige trucs om de lekkerste tomaten te kweken, de wortelvlieg te verschalken, je eigen aspergebed aan te leggen en de perfecte compost te 'oogsten', inclusief Wims favoriete groentezaden en twaalf van zijn meest gesmaakte recepten.

WPG/Manteau, 29,95 euro. Vijfde druk (januari 2014).

Iedereen kan bakken

December 2013
Nog nooit één taart gebakken? Shame on you! Want bakken geeft zoveel voldoening - wie wordt nu niet blij van een plak zelfgebakken cake? -, en met weinig tijd en moeite tover je iets geweldigs uit de oven. Speciaal voor Sofie Dumont pende ik haar recepten en quotes neer tot een boek: een supersimpele perentaart, (volkoren!) petit beurres en speculaaskoekjes, heerlijke 'light' cheese cake, een muffin bomvol bessen... Bakken staat al lang niet meer gelijk aan vet, ongezond en slecht voor de lijn - in de pittenzadennotencrackers zit zelfs geen bloem, geen suiker en geen boter! Hoe maak je een allergemakkelijkst korstdeeg , hoe lukt een appelbol altijd, hoe bak je eierkoeken in een wip en wat is het geheim achter mémé's traditionele rijsttaart? Sofie Dumont koos haar 40 favoriete 'Iedereen kan bakken' recepten en leert je hoe bakken simpel en toch lekker en licht kan zijn. Inclusief een paar superchique gebakjes en feestelijke taarten die (bijna) altijd lukken. UITVERKOCHT.

Groenland 2

April 2013
Voel je je gefrustreerd omdat je maar op een klein lapje grond woont? Zit je tuin tussen stadsmuren gevangen? Wanhoop niet: mini is de max! Zelfs het kleinste plekje tovert buitenmens Bartel Van Riet om tot een geweldig groen privéparadijs. Met plezier pende ik z'n tips & trucs voor hem neer. Want geen plek is Bartel te min: zelfs van een enkele stoeptegel of een dak maakt hij een tuin. Low budget uiteraard - zo kennen we hem wel – en zonder al te veel gewroet. Omdat tuinieren vooral genieten moet zijn, en barbecueën veel leuker is dan spitten.
Bartel fabriceert zaadbommen, composteert in zijn keuken, kweekt honingbijen op het dak, plant geraniums in schoenen en timmert huisjes voor vogels en hommels. Want hoe klein je tuin ook is en waar hij ook ligt, met Bartels ecotips woon je binnen de kortste keren in een natuurgebied(je). Kortom, Mini is de max geeft net als het eerste boek van Bartel Van Riet zin om buiten te komen, eens diep adem te halen en te genieten. UITVERKOCHT.

Groenland 1

Maart 2012
Wie kent er de sympathieke Bartel Van Riet nog niet? In zijn populaire televisieprogramma Groenland op één toont hij in zijn ondertussen welbekende no-nonsensestijl hoe leuk tuinieren wel kan zijn. Speciaal voor Bartel schreef ik het allereerste Groenland-boek - zowel de beginnende als de gevorderde tuinier zal er veel leesplezier aan beleven. Hoe kweek je fruit en groenten zonder omkijken, wat zijn de makkelijkste bloemen en welke boom, vijver en terras past in jouw tuin? Een superpraktisch boek dat je groene goesting meteen aanwakkert, ook al heb je maar een piepkleine tuin of enkel een balkon in de stad. Vol handige (en ecologische) tips en leuke weetjes, met veel sprekende foto's en vooral veel liefde voor bloemen, bomen en dieren. Doen, genieten en inspiratie opdoen, dat is Groenland. UITVERKOCHT.

Natuurlijk!

April 2011
Is ecologisch tuinieren moeilijk? Neen, als je maar weet hoe er aan te beginnen. In 'Natuurlijk!' krijg je op een heldere, praktische manier via een 10-stappenplan uitgelegd hoe je tot een ecoparadijs komt. Of je nu met een nieuwe tuin start of al jarenlang tuiniert. Dit boek rekent af met tal van vooroordelen: neen, een ecologische tuin is beslist geen wilde tuin; ja, 'spuiten' mag, maar dan wel met de juiste producten. Hoe richt je je tuin best in, welke planten kies je erbij, wat doe je beter niet, hoe composteer je en hoe pak je dat vervelende onkruid aan? Hoe kweek je zonder veel moeite je eigen groenten en fruit en trek je nuttige dieren aan, die je helpen komaf te maken met sommige vervelende plagen? Op al die vragen krijg je in 'Natuurlijk!' een pasklaar antwoord. VELT, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren in Vlaanderen en Nederland, schaarde zich achter de inhoud. UITVERKOCHT.

Präriegärten

September 2010
In het Duits, uitgegeven door de vooraanstaande uitgeverij Ulmer. www.ulmer.de, 39,90 euro.

Prairietuinen

September 2009
Prairietuinen is het allereerste boek over dat thema in Europa. Het is een heel volledig boek geworden, met onderbouwde wetenschappelijke uitleg, voorbeeldtuinen en plannetjes om zelf aan de slag te gaan. Ik ben trots op de heel volledige plantenlijst en het alfabetisch register. Om het boek te maken, kon ik op de medewerking van een pak boeiende mensen rekenen waaronder Jan Spruyt (de Belgische prairiespecialist), Chris Ghyselen en Cassian Schmidt (Europas grootste prairiekenner en conservator van de botanische tuin van Weinheim). Het boek kende een groot succes, zowel bij tuinminnend Vlaanderen en Nederland als bij de tuinarchitecten en aannemers. Ook heel wat diensten van openbaar groen zijn heel erg geïnteresseerd in deze onderhoudsarme en natuurlijke vorm van beplanting. UITVERKOCHT.

recente berichten

tags

bloembollenlasagne   buxus   combinaties   mediterrane kruiden   planten   serre   zaaien   zon   aalbessen   aanlijnen   aanmaakblokje   accu   accutrimmer   afval   agapanthus   agave   alcohol   allium   aloe   aloe vera   anemone   annabelle   appelboom   april   aquabloom   aren   balkon   balkontuinieren   basilicum   beginner   bergenia   berk   berkenschors   besjes   besproeien   bessen   bessentuin   bestuiving   beuk   bier   bieslook   bijen   bijenhotel   biodivers   biodiversiteit   biologisch   bladaarde   bladcompost   bladeren   bladhoop   bladkorf   bladluizen   bladplant   bladplanten   blauw schapengras   blauwe druifjes   blauweregen   bloei   bloeien   bloembol   bloembollen   bloemen   bloemenweide   bloempot   bloempotten   blote wortel   bodembedekker   bodemverbeteraar   boek   boeken   boeket   boerenhortensia   boerenwormkruid   bokaal   boom   border   bostulp   broed   bruin   brunel   buddleja   buxus   buxusmot   buxusrups   cacaodoppen   cactus   cactussen   calocephalus   camassia   cassis   ceanothus   chabo   champignons   Chelsea chop   citroengeranium   citroengras   citroenmelisse   citroenverbena   clematis   clematis montana   clivia   compact   compost   compostbak   composthoop   cranberry's   dahlia   delen   dieren   dille   DIY   draad   dragon   droog   droog hout   droogte   droogteminners   druppelslang   dwergiris   echeveria   ecologie   ecologisch   ecosysteem   ecotuin   eenjarige   eenjarigen   egels   eik   eikn   eitjes   exotisch   februari   festuca   ficus   fluiten   frambozen   fruit   fruitbomen   fruitboom   fruittuin   gardena   gatenplant   gaura   gazon   gember   genieten   geur   gezond   gieten   giftig   gladiolen   gladiool   goudenregen   goudsbloemen   gras   grasland   graslelie   grasmaaisel   grasmat   grasrollen   graszoden   grenadine   grijs   grind   groeizak   groen   groenauteur   groenblijvend   groene kruiden   groeninhuis   groenmuur   groenten   groenteresten   groenwand   grow bag   haagschaar   hagen   hak   hakken   hanging basket   hangmand   hangtomaat   hark   hazelaar   hazelnoot   heggenschaar   hemelsleutel   herfskleur   herfst   herfstanemoon   herfstblad   herfstbladeren   herfsttinten   herstel   herstellen   heuchera   hitte   hommels   hooiland   hortensia   hout   houtpellets   houtsnippers   huislook   hyacint   hyacinten   hydrangea   hydrangea macrophylla   hydrangea paniculata   iedereen moestuinier   ijsheiligen   ijzerhard   indian summer   inheems   inheemse bloemen   insecten   insectenhotel   inzaaien   irrigatie   je eerste moestuin   kale plekken   kamerplanten   kamille   kampvuur   karton   kastanje   kastanjelaar   kat   keelmijn   keien   kervel   keukenresten   kevers   kievitsbloem   kip   kippen   kippenhok   kippenluik   kippenren   klaproos   klavers   klimmen   klimop   klimplant   klimrozen   kluit   kniphofia   knoppen   koffiegruis   kokosolie   komkommerkruid   koolmees   korenbloem   koriander   krokus   krokussen   kruiden   kruidenplant   kruidenpot   kruidenpotje   kruidentuin   kruidnagel   kruisbessen   kurkuma   kust   kweken   lampenpoetsersgras   lang gras   lavendel   leeuwenbekje   lieveheersbeestjes   lifehack   limonade   loopneus   loslopende kippen   luie tuinier   maaien   maart   maarts viooltje   madeliefje   makkelijke groenten   margrieten   marter   materiaal   meelwormen   mees   mei   meststof   mezenbollen   microdrip   minijungle   minituin   minivijver   mixed planting   moestuin   moestuinboek   moestuinplan   molinia   molshoop   monstera   mulch   mulchen   mulchmaaier   munt   mus   muurbloem   mycellium   naaktslakken   najaar   narcis   narcissen   nature up   natuur   nectar   nest   nestkast   nooit meer spitten   noot   notenboom   november   nuttige insecten   oesterzwammen   okkernoot   oktober   olie   onkruid   oogst   oorwurmen   oost-indische kers   opruimen   orde   oregano   ossewit   paardenbloemen   padden   paddenstoelen   pannenkoekenplant   papaver   papavers   pelargonium   pennisetum   pep-up   peterselie   phormium   pijpenstrootje   pimpelmees   pit   pitten   plagen   plan   plantafstand   plantdiepte   planten   plantenresten   plantenvoeding   pluimen   plukbloemen   pluktuin   poa   poa labillardieri   poes   populier   pot   potgrond   potten   pottomaat   prairie   prairielelie   prairietuin   primula   provençaalse kruiden   puin   radijzen   red de bij   regen   robotmaaier   rode bietjes   roest   rook   rozemarijn   rozen   rozenstruiken   rozijnen   rupsen   salamanders   salie   schaal   schaduw   schelpen   schoenlappersplant   schoffel   schoffelen   schors   sedum   sempervivum   september   sering   shiitake's   sierdistel   siergras   siergrassen   siertuin   sierui   sieruien   skimmia   sla   slakken   smeerwortel   snijbloemen   snippers   snoei   snoeiafval   snoeien   snoeisel   snot   solitaire bijen   spade   spinazie   sproeien   stad   stadstuinieren   stekelbessen   stekjes   stekken   sterhyacint   stinkertjes   stipa   stipa tenuissima   stoombad   strooizaad   struik   struiken   struikrozen   struiktomaat   stuifmeel   supermarktkruiden   symphytum   syringa   tagetes   takjes   takken   taxus   teelplan   terrarium   terras   terrasplanten   tijm   tips   tomaten   tondel   toorts   trachystemon   tuin   tuinboek   tuinboeken   tuinhok   tuinieren   tuinslang   tuinvogel   tulp   tulpen   uitwerpselen   urbanjungle   vakantie   varen   vaste plant   vedergras   verbena   vergeet-mij-nietje   verkoudheid   vermeerderen   verplanten   verpotten   verticale tuin   vet   vetbollen   vetplant   vetplanten   vierkantemeter   vijver   vijverzak   viooltjes   vlinders   vlinderstruik   vogel   vogelcakes   vogelhuis   vogels   vogeltaartjes   voorzaaien   vorst   vos   vossenluik   vuur   vuurkorf   vuurschaal   walnoot   wantsen   warmoes   water   waterplanten   week van de bij   weinig water   weinig werk   wesp   wespenval   wilde bijen   wilde bloemen   wilg   wind   winter   winterhard   wisselteelt   woonkamer   woonplanten   wormen   wortels   yucca   zaaien   zaden   zand   ziektes   zinnia   zomer   zomersnoei   zonnebloem   zonnepitten   zuring   zurkel   zweefvliegen  

RSS feeds

        follow us in feedly