Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
De hele tuin water geven, is geen optie, de zomer is nog te lang om nu al de hele regenwatervoorraad te verspillen. Het is hard, maar focus op wat echt telt: pas geplante struiken, hagen en bomen. Negeer de vaste planten, die kun je gemakkelijk vervangen. Focus op de planten die direct in het zicht staan, en die rond het terras, en negeer de andere.
Besproei één keer per week water, maar wel uitvoerig. Elke dag een beetje water geven, is het stomste wat je nu kunt doen. Dat stimuleert je planten om oppervlakkige wortels aan te maken, die nooit ‘leren’ dat ze diep in de grond naar water moeten zoeken. En dat beetje water aan de oppervlakte verdampt ook nog eens veel sneller. Trek geultjes rond bomen en struiken, zodat het water niet alle kanten uitloopt. Laat het water insijpelen, geef de andere planten water, en keer dan nog eens terug voor een tweede rondje.
5 tot 8 centimeter mulch doet wonderen. Ik gebruik houtsnippers maar schors, cacaodoppen, bladaarde, hennep op vlas- of stropellets zijn net zo goed. Een mulchlaag beschermt de aarde tegen directe zon en opwarming, en het vocht blijft langer in de grond. Heb je een erg droge plek in de tuin, leg dan onder de mulch een druppelslang. Het water druppelt daar direct in de grond waardoor het niet kan verdampen, en er veel minder verloren gaat. Zo’n druppelsysteem maakt ook de bladeren niet nat – een van de grootste oorzaken van schimmels zoals de bladvlekkenziekte op rozen of buxusschimmels.
Voedingsstoffen stimuleren planten om te groeien, maar groeien vraagt extra water, en dat is er nu niet. Bovendien bevatten meststoffen zouten, die zich bij gebrek aan regen opstapelen in de bodem, plantenwortels verbranden en nog meer schade aanrichten. Houd alles in een zomerslaap. Het komt er nu niet meer op aan om veel bloemen te hebben, maar om de planten te redden.
Knip uitgebloeide bloemen af. Na de bloei stopt een plant haar energie en vocht in het vormen van zaad - een slecht idee, in deze droogte, waar het alleen nog aankomt op overleven.
Alles groeit trager, ook het onkruid - dat is dan het enige positieve aan deze droogte. Wieden lijkt nu het laatste van je zorgen; toch is schoffelen wél een goed idee. Je breekt er de capillairen of verticale kanaaltjes in de aarde mee, waarlangs water normaalgezien verdampt. Op zandgrond speelt die verdamping minder, maar op kleigrond zoals in mijn tuin kun je zo wel een steenharde, uitgedroogde bodemkorst vermijden.
Tuinier je op zandgrond, of houd je regelmatig opentuinen, dan heeft je gazon wel water nodig, maar zelf doe ik er niets aan. De robotmaaier heb ik stilgelegd, want langer gras houdt het vocht beter in de grond. En de vele klavers in mijn gazon zorgen ervoor dat de grasmat er nog altijd groen bijligt. Voorlopig toch.