Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
Er is niets ingewikkelds aan rozen snoeien, en je kunt ook niets verkeerds doen. Hooguit heb je een jaartje minder bloemen.
Rozen snoei je best in maart of begin april , na de (ergste) vorst en vóór het uitlopen van de ogen. Ik doe het vaker in februari, dan is het nog rustig in de tuin, en vaak beginnen de rozen dan al uit te lopen, met dank aan onze recente warme winters.
Ik had altijd drempelvrees, wanneer ik rozen snoeide, maar ondertussen weet ik dat er echt heel veel mag worden weggeknipt. Geen tijd? Je mag gerust eens een jaar overslaan, als je er nu even geen tijd voor hebt.
- Haal eerst alle dode en tegen elkaar en naar binnen groeiende twijgen weg.
- Houd drie tot vier van de sterkste twijgen over, mooi over de plant verdeeld, en knip alle andere helemaal weg.
- Knip de overblijvende twijgen tot 30 centimeter van de grond af, liefst boven een naar buiten kijkend 'oog', dat is een knop waaruit een nieuwe stengel groeit.
Geef al je rozen na de snoei een verse laag compost, en op minder voedzame grond ook een handjevol rozenmest of universele organische tuinmest.
Bij klimrozen moet je onthouden dat de meest bloemen groeien op horizontale twijgen. Hoe meer twijgen je horizontaal leidt en aanbindt, hoe meer bloemen. Het is veel werk, en het kost zeker wat tijd, dat is de tol die je betaalt als je een klimroos in de tuin wilt. Knip alle takjes die verticaal op de horizontale takken staan terug tot een knop; je krijgt dus heel veel korte (max. 10 centimeter) stompjes of 'kapstokjes'. Het ziet er raar uit, maar het werkt wel. Knip na drie tot vijf jaar een of meerdere hoofdtwijgen die minder groeien en bloeien tot helemaal beneden af. Aan de basis zal zich een nieuwe, sterke scheut vormen, die je opnieuw opbindt en snoeit zoals de andere.
Bodembedekkende rozen snoei je met de bosmaaier of de heggenschaar tot 10 centimeter van de grond af, zo eenvoudig is dat. Elke 3 jaar is goed genoeg.