Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
Veel grijsbladige planten als lavendel, rozemarijn, kattenkruid (Nepeta), toorts (Verbascum) en sierdistels als Eryngium hebben weinig last van de droogte, en verlangen net een plek met veel zon.
Mooi meegenomen: veel van die planten, zoals sierdistels, trekken de hele zomer lang vlinders, hommels en bijen aan.
Combineer ze met siergrassen. Associeer je die met gras en gazon en dus met veel water? Niets is minder waar. Er zijn een pak grassen die prima tegen droogte kunnen, zoals vedergras (Stipa tenuissima), het zilvergrijze schapengras (Festuca), Sesleria, Bouteloua gracilis...
Alle planten met dikke bladeren kunnen in principe goed tegen de droogte – denk maar aan een cactus. Vetplanten als Sedum, Sempervivum of Echeveria leven helemaal op in een droge zomer. Hoe harder het blad, hoe minder water planten doorgaans nodig hebben.
Een van meest dankbare klimplanten voor een droge zomer is de sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides). De hele maand juni geniet je van een wolk van witte, geurende bloemen, ’s winters blijft het blad mooi groen. Hij klimt niet snel en blijft erg mooi in vorm, en is dol op warme droge zomers.
De groenblijvende struiken Pittosporum tobira en Choisya ternata houden al net zo van mediterrane omstandigheden, en jij geniet van heerlijke geurende witte bloemen.
Durf je iets exotisch aan? Yucca filamentosa kan op een droge plek tot -10 °C aan.
Een zonneklopper voor je terras? De Zuid-Afrikaanse Agapanthus bloeit minstens 6 weken lang met indrukwekkende paarse, blauwe of witte bloemen. Koop meteen een grote plant, in een grote pot hebben planten minder vaak water nodig dan in een kleine.