Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
Met bloembollen geniet je van minstens 4 maanden kleur, van februari tot een eind in juni. Je kunt ze op tal van plekken in de tuin kwijt: onder de struiken en hagen, tussen de vaste planten in de border of in je gazon. Je hebt er zelfs geen tuin voor nodig, met een bloembollenlasagne geniet je maandenlang van bloemen op je terras.
Sieruien zoals Allium hollandicum 'Purple Sensation' zijn bijzonder indrukwekkende bloembollen: ze worden makkelijk 80 cm hoog (sommige zelfs tot 1,5 m!), in prachtige paarse of lila tinten. Ze staan het mooist tussen andere planten van minstens 30 cm hoog, die verstoppen het vergelende blad in juni. Plant sieruien liefst 15 cm diep. Meng wat organische meststof voor de siertuin onder de aarde, zo'n grote bloembollen kunnen extra voeding gebruiken. Plant ze op een plek waar het 's winters niet te nat blijft, en in volle zon. Ze komen jaren na elkaar terug.
Krokussen, wilde narcissen, mininarcissen (bv. Tête-à-tête), sterhyacint (Scilla siberica), wilde hyacinten, anemonen, kievitsbloemen… geven je gazon of grasland al vanaf februari kleur. Plant er veel, vooral krokussen, die zijn héél belangrijk voor bijen en hommels, die zo vroeg op het jaar nog maar weinig andere bloemen (lees: voedsel) vinden. Verwilderingsbolletjes plant je één keer, waarna ze elk jaar terugkomen, en zich rustig uitbreiden of ‘verwilderen’. Het zijn de gemakkelijkste bloembollen voor de tuin.
Plant ongeveer 25 bollen per vierkante meter. Leg met een spade een lap gazon open, of boor gaatjes met een bollenplanter op steel. De kleinste bolletjes hoef je maar 5 cm diep te planten. Strooi ze uit en plant ze waar ze terecht komen. Leg de lap gazon weer dicht, geef water bij droog weer, en de natuur doet de rest.
Je hoeft geen tuin te hebben om van bloembollen te kunnen genieten: op je terras of balkon kun je perfect potten met bloembollen houden. Je plant ze in september of oktober (of later, als je nog restjes bloembollen vergeten bent), en laat ze rustig buiten overwinteren. Het mooie aan bloembollen in pot is dat je er verschillende lagen in kwijt kunt, zoals bij een lasagne: in een pot van 30 cm passen makkelijk 3 lagen. Elke laag bloeit een tot anderhalve maand, goed voor in totaal ruim 4 maanden kleur op je terras. Onderin plant je de dikste (en laatst bloeiende) bollen: hyacinten of sieruien, dan tulpen of narcissen en bovenin een laag blauwe druifjes of krokussen, voor kleur in februari en maart. (foto: bloembol.org)
- Vul de pot voor de helft met potgrond voor terrasplanten.
- Let op dat er zeker gaten in de bodem van de pot zitten!
- Plant de dikste bollen niet dieper dan 15 tot 18 cm van de rand van de pot, en zo’n 5 cm uit elkaar. Je mag bollen in pot gerust dichter planten dan in de tuin (of zoals op de verpakking staat).
- Strooi er een laag van 5 cm potgrond over.
- Neem altijd een oneven aantal bollen, net zoals in een bos bloemen, dat geeft een veel mooier effect.
- Plant de volgende laag, bedek en eindig met de kleinste bolletjes. Bedek met maximaal 5 cm potgrond.
- Duw de potgrond tussen de lagen goed aan.
- Geef water.
Laat de pot gewoon buiten staan, zonder schaaltje. Een beetje vorst kan geen kwaad maar gaat het hard vriezen (vanaf -7 of -8°C), verhuis de pot dan tijdelijk naar het tuinhok. Laat de potgrond niet uitdrogen; geef water als hij droog aanvoelt.
Bollen in pot bloeien vroeger dan in volle grond.