Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
In februari of maart snoei ik alle clematissen, behalve de soorten die in de lente (voor juni) bloeien. Snoei dus nu geen Clematis montana (die prachtige lichtroze wolk, vaak al in april), Clematis alpina (die lieflijk knikkende blauwe klokjes) en Clematis armandii, die al in januari bloeit. Die drie snoei je na de bloei.
Heb je soorten met grote bloemen zoals de bekende Nelly Moser, knip dan een derde af; alle andere snijd je tot 25 centimeter van de grond af. Zorg dat er altijd nog 2 dikke knoppen achterblijven, waaruit de plant weer verder groeit.
Weet je niet meer wat voor clematis je precies hebt? Blijf eraf, kijk hoe hij bloeit, zoek op welke het is en noteer de snoeiwijze in je tuinboekje, voor volgend jaar.
Tot grote frustratie van nogal wat tuiniers kan een clematis in volle bloei plots verwelken en afsterven. Het begint met een verwelkte stengel en wat bloemknoppen, waarna de hele plant wegkwijnt. Voor alle duidelijkheid: alleen de grootbloemige soorten, en dan nog meestal net die erg mooie, met grote, opvallende bloemen zoals Clematis patens en Jackmanii, zijn vatbaar voor de verwelkingsschimmel. De schimmel dringt binnen aan de voet; op het moment dat je het waarneemt, kun je al niet veel meer doen. Vermijd deze clematissen in je tuin, er zijn meer dan genoeg soorten die niet ziek worden.
Clematis alpina en C. montana bloeien al vanaf april. Vanaf juni zorgen Clematis viticella en C. tangutica voor kleurengeweld, van juli tot oktober bloeien Clematis texensis en C. orientalis. Daarna beginnen de clematissen die hun blad ’s winters houden, zoals Clematis armandii en Apple Blossom, met lichtroze bloemen en smal, leerachtig blad, en Freckles, met paarse sproetjes.
Plant clematis in halfschaduw, op een plek waar de grond nooit uitdroogt, in een groot gat. Meng de aarde met de helft bodemverbeteraar. Zet er een vaste plant voor, zo blijft de voet van je clematis mooi in de schaduw.