Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
Met graszoden heb je vanaf de eerste dag een mooi groen egaal gazon, waar je na 1,5 tot 2 weken al intensief mag op lopen. Je hebt niet af te rekenen met onkruid of kale plekken, zoals bij gezaaid gazon wel eens gebeurt, én je hebt makkelijk een jaar voorsprong: de zoden zijn immers al een jaar oud. Graszoden zijn stukken kant-en-klaar gazon die een jaar lang worden ‘opgekweekt’ tot een dichte, compacte, onkruidvrije grasmat. De zoden worden in een laag van 1,5 tot 2 cm dik afgesneden en per rol verkocht. Een rol is doorgaans gelijk aan 1 m², en kost tussen 2,5 en 3,5 euro, afhankelijk van het volume.
Graszoden kun je vrijwel het hele jaar leggen, tenzij het vriest of het erg heet is. Graszodenbedrijven snijden tot in december zoden, en kunnen dan doorgaans opnieuw vanaf februari leveren
Uit de vele analyses die de Bodemkundige Dienst van België jaarlijks uitvoert op bodemstalen van tuinen, blijkt dat bijna 80 % van onze gazons een te laag organisch gehalte heeft. Er zit te weinig humus in de grond, waardoor het gras minder makkelijk wortelt en moeilijker voedingsstoffen opneemt. Eens je gazon aangelegd is, kun je het nog moeilijk verbeteren, tenzij je er elk jaar een laagje fijne compost overstrooit. Het is veel slimmer om bij de aanleg meteen een flinke dosis compost toe te voegen. Plan je een groot gazon, laat dan zeker eerst een bodemanalyse uitvoeren – die bestel je online bij www.bdb.be; je betaalt 76,84 euro. De resultaten vertellen je precies hoeveel of hoe weinig kalk, mest en compost de bodem nodig heeft voor je nieuwe gazon. Doorgaans is dat 35 liter compost per m², voor de aanleg van een gazon.
Foto: Steven Richardson
Foto: Steven Richardson
Graszoden leggen vergt wat werk: reken voor 100 m² op een dag werk voor 1 persoon. Zo’n zode is zwaar (16 tot 18 kg), en niet handig om vast te nemen. Graszoden moet je binnen de 24u dat ze afgesneden zijn, leggen, anders gaan ze broeien (binnenin verhitten), en begint het gras te vergelen. Heb je een groot gazon, zorg dan voor voldoende helpers. Leg de graszoden uit de zon en uit de wind; ze mogen niet uitdrogen. Besproei ze niet, dat maakt ze alleen nog zwaarder! Begin met een schoongemaakte, geëffende en goed aangerolde of aangetrapte bodem. Strooi eerst organische gazonmeststof uit: graswortels zijn hongerig en zullen zich sneller aan de bodem hechten wanneer ze meteen voeding krijgen. Hark oppervlakkig in. Rol de zoden uit en duw ze goed tegen elkaar aan. Begin in een rechte hoek en zorg dat de naden steeds verspringen, zoals in een metselwerk. Besproei de grond vooraf niet, dat maakt er alleen maar een slijkboel van. Begin de graszoden wél al meteen te besproeien tijdens het leggen, want zodra de zon er op schijnt, start de verdamping. Wacht niet tot alles er ligt want dan kan het al te laat zijn.
In heet weer, in volle zon kun je best tussen 11 en 16u besproeien, met een fijne broes. Zo houd je de matten nat, zonder dat je teveel water verspilt. Anders besproei je ’s ochtends of ’s avonds, dat maakt niet uit. Geef elke dag water, zolang het niet regent, tot de zoden goed vasthangen, dat is na 1,5 tot 2 weken. Daarn mag je de zoden al eens voorzichtig maaien, op een hoge stand, tenzij het weer heet en droog is. Je mag er dan ook meteen op lopen.