Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
- Een smalle bak, een mooie sierpot of een afgedankte emmer: groenten stellen niet zoveel eisen waar ze groeien. Zolang de pot maar niet te klein is, hoe meer ruimte, hoe groter je groenten worden.
- Zorg dat er altijd minstens één gat in de bodem zit, anders kan het teveel aan (regen)water niet weg en rotten je planten.
- Gebruik altijd kwaliteitspotgrond, liefst biologische, voor de moestuin, met 100 dagen voeding.
- Meng vanaf juli elke 2 weken een dopje vloeibare voeding voor groenten (of tomaten) in het gietwater.
- Om sla te kweken heb je niet veel plaats nodig, het kan gewoon in een smalle bak op je vensterbank.
- Een bak is niet zoals een moestuin, je mag gerust dichter bijeen planten, benut elke cm²!
- Koop plantjes, dat gaat veel sneller, je wint makkelijk 2 tot 3 weken
- Ga voor opvallende kleuren en vormen: neem rode (bv Lollo rosso, rode eikenbladsla), gespikkelde (bv radicchio…), gekleurde krulsla...
- Voeg er gerust wat lekkere slakruiden aan toe, zoals dille, basilicum, koriander, peterselie, lente-ui of een toefje bieslook.
- Als je wat meer plaats hebt, zaai er dan wat andere ‘smaakjes’ tussen zoals mosterdblad, tuinkers, rucola of radijsjes. Vier weken na het zaaien, oogst je je eerste radijzen.
- Van snijsla (‘mesclun’) kun je twee tot drie keer oogsten van dezelfde plant, en het gaat ook snel; 6 weken na het zaaien kun je al oogsten.
- Kropsla: pluk telkens de onderste bladeren. Of plant kleine kropsla zoals Little Gem, die je ook in het grootwarenhuis ziet
ONDERHOUD
- Niet in volle zon zetten, je wil malse bladeren: zon in voor- of namiddag en avond, niet de felle middagzon.
- Grond niet laten uitdrogen, sla wordt taai
- Maar verder heb je er weinig werk aan: er komt amper onkruid in, en slakken vinden nauwelijks de weg omhoog.
- Aardbeien: neem geen klassieke, maar soorten die extra lekker smaken, of die er bijzonder uitzien, en die ook de hele zomer door vruchten geven. Het is niet de bedoeling dat je één keer veel aardbeien oogst, je gaat hier geen confituur van maken, maar dat je om de zoveel dagen een paar aardbeitjes kunt snoepen. Aanraders: Mara des Bois, ananasaardbei (wit met rode stippen) en bosaardbeien. Die zijn dan wel klein, maar ze hebben een fantastische smaak. Hoe meer zon, hoe zoeter de aardbeien.
TIP: Geen plaats meer op je balkon of terras? Aardbeien kun je net zo goed in hangmanden of -potten over een reling houden.
- Ook frambozen, aalbessen en blauwe bessen groeien prima in een pot.
- Ananassalie: blaadjes geuren en smaken naar ananas, en er komen prachtige rode bloempjes aan in het najaar. Heel lekker bij desserts.
- Citroenafrikaantjes (Lemon Gem): niet die wat penetrante geur of smaak van gewone stinkertjes, veel frisser. Zowel de lichtgele bloempjes als het friskruidige blad zijn eetbaar .
TIP: Veel plukken! Hoe meer bloemen je plukt, hoe meer nieuwe bloemen er aan komen.
- Het bekendste cocktailkruid is munt. Maar je hebt munt en munt, het is een heel grote familie met heel verschillende smaken. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze groeien ontzettend hard. Als je ze in de tuin plant, gaan ze in geen tijd woekeren, in een pot houd je ze gelukkig wel onder controle.
- De basis is de enige echte Marokkaanse munt, hét ingrediënt voor Marokkaanse muntthee en mojito, maar ook heerlijk in ijsthee.
- Ananasmunt is meer voor de versiering, met dat witbonte blaadje. De blaadjes geuren zoeter, met een duidelijk ananasaroma. Erg mooi voor over de fruitsalade bijvoorbeeld, of op een ijsje.
- Pepermunt is van nature pittig, maar er is een fruitvariant (‘Berries & Cream’), die geeft pit aan mocktails met een fruitsmaakje.
- Bonte bergsteentijm (Calamintha grandiflora ‘Variegata’) is geen echte tijm, het blad geurt veel meer naar munt met een vleugje tijm. Het gepanacheerde blad is zo decoratief! En in de zomer komen er nog eens erg mooie roze bloempjes aan, die ook eetbaar zijn. Ideaal voor in frisdrank of zelfgemaakte limonade of ijsthee.
- Citroenverbena is dé koningin van de citroengeuren, haar blaadjes ruiken nog meer naar citroen dan een citroen zelf. Doe een takje in een kan water, en je hebt meteen water met een smaakje.
- Citroengras moet je kneuzen, het blad ruikt eigenlijk naar niets. Gekneusd is het heel lekker bij drankjes met gember, bijvoorbeeld.
- Klaverzuring (Oxalis triangularis) heeft heel mooie paarse klaverblaadjes en bloempjes die zich alleen openen als de zon schijnt. Heel mooi voor op een aperitiefhapje, of om te laten dobberen in je glas. Als je op de blaadjes bijt, proef je een zuurtje, citroensmaak.
TIP:
Zet je cockatilbar niet de hele tijd in volle zon, je wil sappige, malse blaadjes oogsten. Dus hartje zomer geen volle middagzon!