Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
- Vanaf september beginnen padden en salamanders aan hun winterslaap te denken. Dan gaan ze op zoek naar een holletje. Kikkers overwinteren niet op land, maar op de bodem van de vijver.
- Ze overwinteren graag onder een dakpan of in een stapeltjes stenen, daar zitten ze fris en vochtig en ook veilig
- Strooi er een dik pak bladeren over, als isolatie, zodat de vorst er niet aankan.
- Een pad of salamander in je kelder? Zet hem terug in je tuin, onder de dakpan.
- Het is niet omdat je hem nooit ziet, dat er geen egel in je tuin leeft. Het zijn immers nachtdieren. Soms verraadt een zwart drolletje op het gazon hun aanwezigheid.
- Egels slapen zo’n 5 maanden: van oktober-november tot maart of april, afhankelijk van de temperatuur.
- Egels overwinteren onder een hoop takken met bladeren – zorg dat er hier en daar nu al een hoop klaar ligt.
- Of maak een egelhotelletje, van een wijnkistje waar je een tunnel aanbouwt; zorg dat de doorgang minstens 15 cm groot is. Leg wat bladeren op de bodem, en bovenop het dak.
- De lente lijkt nog heel veraf, maar maak nu al de vogelkastjes schoon, sommige vogels zoals meesjes kruipen er ook ’s winters in, om zich tegen de kou te beschermen.
- Binnenin mag je je aan verrassingen verwachten: een vogeltnestje van de lente, al dan niet met nog een eitje of dood vogeltje in.
- Zo’n nestje is vooral een prachtig kunstwerk van haren, mos en ander superzacht materiaal. Een nadeel: ook insecten vinden zo’n plek geweldig, en vogelvlooien wonen er graag. Trek lange handschoenen aan, als je een nestkastje leegmaakt, en leg het nestje niet in huis.
- Schrob het kastje met heet water schoon, laat drogen en hang het weer op.
- Tal van vogels zijn verzot op de zaden van zonnebloemen. Laat een deel staan, en knip ook wat hoofden af, als reserve voor de winter, anders eten de vogels nu al alles op.
- Hang ze vanaf januari buiten op. Zodra het wat kouder wordt, komen de meesjes en vinken er de zaden uit pikken.
- Hang er wat zaaddozen van grote kaardenbol en kogeldistel bij, rozenbottels of andere bessentakken uit de tuin; zo’n vogelboeket staat garant voor vele uren kijkplezier in je tuin.
- En de vlinders en lieveheersbeestjes? Die overwinteren in een hoop bladeren, een vermolmde boomstronk, tussen planten, in spleten van een boom of in holle stengels.
- Laat zoveel mogelijk dood materiaal in je tuin liggen! Ook nuttige insecten, die voor de humus in je tuin zorgen, zoals pissebedden, oorwurmen en kevertjes, overwinteren er.
- En ook al zie ze je niet, ook de eitjes, rupsen en poppen van een aantal vlinders (de soorten die niet naar het zuiden vliegen) overwinteren tussen dood hout en bladeren.