Help! Slakken! (video)

"Hoe vervelend slakken ook kunnen zijn, ze vormen een essentieel onderdeel van het kleine ecosysteem dat jouw tuin is. Zonder slakken zou je wellicht zelden een lijster in de tuin te zien krijgen, zouden de padden en kikkers honger lijden en zouden er geen egels op bezoek komen."

Opruimers

Slakken zijn de schrik van veel tuiniers. Niet van mij, hier ruimen mijn loslopende chabokippen de slakkeneitjes en kleine slakken op. Alleen de dikke, oranje naaktslakken lusten ze niet. Dus ja, ook ik moet af en toe de jonge scheutjes van hosta’s, asters, dahlia’s en de sla controleren. Maar verder laat ik de slakken in mijn tuin leven; het zijn namelijk heel actieve opruimers van plantresten, die hard meewerken aan het produceren van humus in mijn tuin. Vooral de huisjesslakken; die eten het liefst van al dood materiaal.

Ecologisch en efficiënt

Slakken hebben veel natuurlijke vijanden: egels, spitsmuizen, mollen, merels, lijsters, spreeuwen, kraaiachtigen, kikkers en padden eten slakken; zij doen het grootste opruimwerk voor jou. Richt je tuin diervriendelijk in en gebruik geen pesticiden. Is er aan een bepaalde plant toch slakkenvraat, dan strooi ik ecologische slakkenkorrels. Die zien er even felblauw uit als niet-ecologische, maar zijn ongevaarlijk voor de dieren die slakken eten, voor je kippen, huisdieren en kinderen.
PS Gooi de slakken die je opraapt niet over de schutting: slakken kruipen op een slakkengangetje, langzaam maar zeker terug naar hun thuisbasis, zo blijkt uit onderzoek. Tenzij je ze verder dan 20 meter gooit, dan zijn ze de weg kwijt.

Lijstersmidse: plek waar lijsters de slakkenhuisjes kapotslaan en leeghalen.

Lijstersmidse: plek waar lijsters de slakkenhuisjes kapotslaan en leeghalen.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Ik heb niet de tijd om biervallen te zetten, die bij te vullen, en er elke dag de slakken uit te vissen. Bovendien vallen er ook nuttige insecten in de val, zoals loopkevertjes, en moet je al veel biervallen zetten om succes te hebben. Overigens werkt een papje van suiker met verse gist even goed, en niet-alcoholisch bier is beter dan ‘gewoon’ bier, zo blijkt. Koffiegruis vormt nauwelijks een barrière tegen slakken; doe de test maar eens. Planten besproeien met restjes koude koffie houdt de slakken wel weg. Koperstrips weren slakken (ze krijgen een soort stroomstootje) maar blijken niet altijd zo succesvol; bovendien zijn ze duur. Alleen handig om als strip rond een pot hosta’s te wikkelen. Slakken hebben wel een hekel aan een scherpe ondergrond van grof zand, gebroken schelpen, kiezel of scherpe lavasteentjes. Strooi een brede cirkel rond de meest kwetsbare planten(groep). De slakken blijven weg, maar in leven, en gaan dus gewoon op zoek naar een andere plant.

Aaltjes

Wordt je tuin geteisterd door slakken, investeer dan in aaltjes (nematoden). Je bestelt ze online of in het tuincentrum, je lost het pakje op in water en besproeit er de plekken mee waar de slakken het meest voorkomen. Doe het op een bewolkte of regenachtige dag. Maak de bodem eerst goed vochtig en houd ook de weken daarna vochtig. Wacht tot het buiten en in de bodem minstens 13°C is. De aaltjes infecteren de slak waarna die ondergronds sterft. Het klinkt misschien niet als een verhaaltje voor het slapengaan, maar het is wel een bijzonder efficiënt en milieuvriendelijk middel in de strijd tegen de vraatzuchtige naaktslakken. Bovendien is het onschadelijk voor de andere dieren in je tuin die slakken eten.

Planten waar slakken gegarandeerd afblijven, zijn akelei, dropplant, helleborus, hemelsleutel, lavendel, pluimspirea, schoenlappersplant, varens, wolfsmelk en Zeeuws knoopje.

recente berichten

tags

moestuin   afval   sla   buxus   delen   accu   balkon   bloembollen   herstel   pannenkoekenplant   slakken   mediterrane kruiden   tips   water   luie tuinier   vogels   stadstuinieren   tuinieren   weinig werk   terras   waterplanten   vijverzak   kamerplanten   buxusmot   makkelijke groenten   groene kruiden   pot   grasmaaisel   gieten   houtsnippers   gladiolen   zaaien   plukbloemen   schaal   meststof   tuin   bloempotten   tuinboek   naaktslakken   snoei   vetplanten   besproeien   klimplant   haagschaar   accutrimmer   inheems   tijm   stad   groenmuur   biologisch   mulch   planten   maaien   maart   insecten   koriander   molshoop   zomer   snijbloemen   inzaaien   aalbessen   hagen   boeken   minivijver   onkruid   weinig water   rozemarijn   basilicum   ecosysteem   graslelie   bloemen   kale plekken   zon   gazon   balkontuinieren   buxusrups   snoeien   verticale tuin   minituin   besjes   robotmaaier   peterselie   eenjarigen   vierkantemeter   klimop   boek   potten   mei   provençaalse kruiden   groenwand   dragon   boeket   herstellen   regen   dille   vijver   gardena   ecologisch   buxus   groenblijvend   taxus   pep-up   droogte   april   kruiden   struiken   woonplanten   Chelsea chop   zomersnoei   genieten   schaduw   pluktuin   fruit   nature up   plantenresten   droog   snippers   heggenschaar  

RSS feeds

        follow us in feedly