Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
Hout van fruitbomen geeft het mooiste vuur met de minste rook. Eik en beuk branden lang, geven mooie vlammen, en de kooltjes gloeien lang na. Zachtere houtsoorten als populier of wilg branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op. Naaldhout als den, spar of lariks knettert gezellig en verspreidt een heerlijke geur. Let er op dat je hout droog is. Onvoldoende droog hout sist in het vuur, geeft amper warmte en veroorzaakt donkere rook waarin veel giftige stoffen zitten. Gekliefde houtblokken hebben 2 jaar nodig om te drogen. Hoe korter de blokken en hoe kleiner ze gekliefd zijn, des te sneller ze drogen. Eik duurt het langst.
Check voor je begint vanwaar de wind komt, anders zit straks iedereen in de rook. Steek een natte vinger in de lucht; waar het koud aanvoelt, is de windzijde. Het meest courant is (zuid)westenwind, gevolgd door (noord)oostenwind. Leg in het midden een ‘tondel’ van fijne takjes, (berken)schors, bladeren of een paar ecologische aanmaakblokjes. Gebruik geen proppen krantenpapier, die doen je stapel in elkaar storten! Bouw er een piramide over van droge takken of kant-en-klare aanmaakhoutjes. Je hebt speciale harsrijke houtjes of ‘vuurstarters’, die branden nog beter en ruiken ook lekker. Ook droge takken van snoeiafval en schors van berk zijn prima startmateriaal. Stapel daarrond grotere, droge takken; laat een gat vrij langs de kant van waar de wind komt. Ook een oude pallet is een vrij 'schoon' materiaal, omdat het hout niet geïmpregneerd is. Je kunt de latten dus gerust opstoken. Zet er minstens 2 blokken droog hout tegenaan. Steek het vuur via het gat aan, met de wind in je rug.
"Wil je vuur maar niet aan, wegens te weinig wind? Begin omgekeerd. Leg de droge blokken onderaan en bouw bovenop een toren van kurkdroog klein hout en takjes of ecologische aanmaakblokjes. Blaas er voorzichtig lucht in."
Staat je vuurschaal in een droog lang gras? Maai ruim 1 meter rond de schaal het gras kort en besproei het uitvoerig met water, voor je aan je vuur begint. Winderig weer houdt het meeste risico’s in; verhuis je schaal naar een windluwe hoek. Houd een emmer water in de buurt.