Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
Foto Steven Richardson voor Het Laatste Nieuws
Molshopen vormen een prachtige opportuniteit om je gazon meer biodivers te maken. Die hopen van heerlijk rulle aarde zijn dé ideale zaaibodem voor gazon met meer bloemen in: madeliefjes, klavers, maartse viooltjes, brunel... Zo’n mengeling met lage bloemen is niet alleen beter voor je gras – klavers houden het ’s zomers veel langer groen – maar ook voor de natuur: bijen, hommels, vlinders, ... vinden er voedsel. En dat terwijl je het toch gewoon kan blijven maaien, en het gazongevoel niet verliest.
Het beste moment om te zaaien is vroeg in de lente, maart of begin april.
- Hark de molshopen open. Zijn ze door de regen dichtgeslibd, ga er dan met de sterfrees of een hark over, en maak de bovenste laag goed los en fijn.
- Strooi biodivers gazonzaad uit. Zo’n mengeling bevat doorgaans 95% graszaden en 5% bloemzaden (o.a. bij Ecoflora). Je mag behoorlijk dicht zaaien, reken op 25 gram per m². Schud eerst met de doos of zak, zodat de zaden goed gemengd zijn.
- Wil je extra madeliefjes in je bestaande gazon, koop dan madeliefjeszaad en zaai dat in.
- Strooi geen aarde of potgrond over de zaden, ze hebben licht nodig om te kiemen!
- Trappel de aarde aan met je voeten, of duw ze plat met je handen, zodat de zaden niet wegvliegen.
- Geef zachtjes water en zorg dat de zaden de komende 3 weken niet uitdrogen.
Foto Steven Richardson voor Het Laatste Nieuws
Een biodivers gazon maai je elke 2 of 3 weken, op de hoogste stand (dat is doorgaans 6 cm), dat geeft de bloemen de tijd om te kunnen bloeien. Tussen half juli en midden september kun je er zelfs voor kiezen om niet te maaien. Voor wie een robotmaaier of mulchmaaier heeft, is het gras om de 3 weken maaien geen optie. Zo’n maaier is net gemaakt om regelmatig over je gazon te gaan. De oplossing? Zet je maaier op de hoogste stand, de bloemen zullen compacter groeien maar nog altijd, zij het bescheidener, bloeien, en voor de nodige nectar zorgen