Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
Zijn er stukjes uit de blaadjes gegeten? Draadjes ('spinsels') tussen de takjes? Zoek verder: er zitten zeker rupsen in je plant. En eitjes. Maar die zie je niet, ze zijn heel klein. Controleer tussen maart en september zeker elke week!
Als je een rups vindt, doe ze dan in een zakje of een doosje, en leg het een paar dagen in de diepvries. De rupsen sterven een zachte dood. Doe ze daarna in de vuilzak of op de composthoop. Kan het je niet schelen hoe de rupsen doodgaan, zet er dan je voet op (sorry), of probeer ze aan de kippen te voederen. Niet alle kippen lusten ze.
Snoei de aangevreten takken weg, veeg alles netjes op, doe het afval in een oude broodzak (vermijd plastiek zakjes!), en dan in de vuilniszak. Gooi geen snoeiafval op de composthoop; er zitten bijna zeker nog eitjes en rupsen in.
Je hebt verschillende bologische, efficiënte, rupsendodende nmiddelen, met natuurlijke bestanddelen als spinosad of pyrethrine. Die zijn ongevaarlijk voor je huisdieren, loslopende kippen, .... Ze doden wel andere rupsen in de buxus, maar doorgaans zitten er weinig andere rupsen in buxussen. Doseer zoals op de verpakking staat (gebruik niet meer!), draag handschoenen en werk met een verstuiver: daarmee raak je heel efficiënt tot in alle hoekjes en kantjes van je plant (ook binnenin), en het sproeit veel zuiniger dan een gieter.
Een paar uur na de behandeling (en zeker na 8 uur) vallen de rupsen uit de struik. Schud er nog eens flink aan, en raap alles op. Doe het in de vuilniszak.
Behandel drie keer per jaar, in april, juli en september (volg de buxusalerts, ondermeer op www.sosbuxusmot.be).
Geef je planten na de behandeling buxusvoeding, om te herstellen.
Bespuit met bladvoeding voor buxus, of, als je stevig moest terugsnoeien, met korrelmeststof voor buxus.
TIP! Stuif vanaf april lavameel (= biologisch) over je buxussen, daarmee maak je ze onaantrekkelijk voor de rupsen, en zijn ze ook minder vatbaar voor schimmels. Probeer het elke 4 weken te doen, tot september.