Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
Vanaf oktober laat je je tuin best zo veel mogelijk met rust. Ruim zo weinig mogelijk op, al zijn er wel een paar dingen die je wél moet doen, voor de vorst en de koude hun intrede doen.
- Hark de bladeren van het gazon. Strooi ze in de moestuin op lege bedjes, tussen de groenten, of tussen de bloemen in de border.
- Blijf maaien, op de hoogste stand, 5 tot 6 cm, tot het begint te vriezen. Gras blijft groeien zolang de grond niet kouder dan 5°C wordt.
- Geef na oktober geen mest meer!
- Als een bodemanalyse uitwijst dat je grond te zuur is, geef hem dan nu kalk. Strooi niet zomaar lukraak kalk, 3/4 van de Vlaamse gazons is overbekalkt.
Herfstblad is heel nuttig in de tuin: het vergaat tot humus voor je planten. Het is de goedkoopste en gemakkelijkste mulch tegen onkruid, en het verbetert op termijn de bodem. Laat het zoveel mogelijk liggen! Hark de bladeren wél van je gazon en je paden.
Strooi ze uit als:
- Winterdekentje voor planten die minder tegen de vorst kunnen, zoals artisjok of Agapanthus in volle grond.
- Bescherming van de vruchtbare grond, op lege bedjes in de moestuin. De grond eronder blijft kruimelig, de meststoffen spoelen minder snel uit en het beschermt tegen harde regens en uitdrogende wind.
Zolang het niet vriest, blijven de meeste zomerbloembollen doorgroeien en bloeien: dahlia’s, gladiolen, canna’s…. Ze mogen in de grond blijven tot de eerste nachtvorst, daarna moet je ze uitgraven, en droog en fris bewaren, in de kelder bijvoorbeeld.
Heb je lichte zandgrond, dan kun je ze eventueel laten zitten, met een dik pak bladeren overheen. Dat spaart alvast een pak werk, want bollen rooien is een lastige karwei. Maar als het hard vriest, ben je ze wel kwijt, het is een gokje.
- Sieruien zijn wél sterk en kunnen tegen de vorst, zje lutn ze met een gerust hart in de grond laten zitten.
Citrusbomen, Agapanthus, oleander… moeten vanaf 5°C naar binnen. Verhuis ze onder een afdak of naar de serre. Als het begint te vriezen, wikkel je ze in een vliesdoek. Noppenfolie mag ook, maar moet je na de vorst weer verwijderen, je planten moeten kunnen ademen. Haal alle schaaltjes van onder je terrasplanten die buiten blijven, weg, planten sterven in de winter veel sneller van verrotting dan van vorst.
Snoei lange takken van klimplanten tegen de terrasmuur in, voor de herfststormen ze losrukken. Laat stengels met bloemen staan, er komen nog mooie terrasdagen aan. Knip ook niet alle uitgebloeide rozen af, anders heb je geen bottels. Bind loshangende takken terug aan.
Sommige tuinmiddeltjes zijn al zo oud als de straat, maar ze blijven in gebruik, en daar is een goede reden voor: ze werken! Denk maar aan iets simpels als brandnetelgier, of aan een eenvoudig product als boomwitsel. Los van het feit dat een fruitboom met een witgekalkte stam er zoveel mooier uitziet dan een ongekalkte, heeft het ook een doel. Zo’n laag zorgt namelijk voor een fysische barrière tegen parasieten die zich in de schors willen nestelen, het voorkomt ’s winters scheuren door de vorst en beschermt de stam hartje zomer tegen zonnebrand. De zon wordt immers door het witsel weerkaatst, waardoor de schors niet bruusk maar heel geleidelijk opwarmt. Koop kant-en-klaar witsel, dat je met een grove verfborstel royaal uitsmeert. Zorg dat je zoveel mogelijk kieren en spleten dicht. De beste periode om het witsel aan te brengen is vanaf oktober tot en met april.
TIP. Smeer ook de binnenkant van je kippenhok 2 tot 3 keer per jaar in met boomwitsel, zo krijgen bloedluizen maar heel weinig kans om er zich te nestelen.