Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
Maai minder vaak of minder hoog, en laat het gras langer laten groeien
* Maai je gazon voortaan elke 2 of 3 weken, dan beginnen de aanwezige bloemen al spontaan te bloeien: madeliefjes, paardenbloemen, klavers, boterbloemen… Die bloemen leveren nectar en stuifmeel aan hommels en bijen, maar ook van andere nuttige insecten.
* Voor wie een robotmaaier of mulchmaaier heeft, is het gras om de 3 weken maaien geen optie. Zo’n maaier is net gemaakt om regelmatig over je gazon te gaan. De oplossing? Je gazon op de hoogste stand maaien. Op mijn robotmaaier is dat stand 6; 8 cm is nog beter. In dat beetje langer gras komen spontaan paardenbloemen, madeliefjes en klavers wél bloeien.
Laat een deel van je gazon uitgroeien tot een natuurlijk graslandje. De meest natuurlijke manier is een cirkel onder een boom, een strook op het einde van je gazon, de buitenste randen of net een groot vak in het centrum. In mijn tuin is de ene helft kort gemaaid, en laat ik de andere helft lang. Zo’n stuk lang gras is een paradijs voor dieren en wilde bloemen. Stop met maaien en strooi geen mest of kalk meer. Er komen spontaan klavers en wilde bloemen in. Krachtig onkruid zoals brandnetels en distels haal je eruit.
Zo'n graslandje maai je twee keer per jaar, eind juni en eind september.
3. Wilde bloemen in planten
Wil je er meer bloemen in, plant dan wat doorlevende, inheemse planten zoals margrieten tussen het lange gras. Die plant je een keer, waarna ze elk jaar terug komen. Je krijgt de meeste bloemen in een bloemenweide in de volle zon. Haal het gras en onkruid weg, spit de plek om en plant. Geef de eerste weken water bij droog weer.
TIP. Combineer de bloemen met bloembollen! Plant in september krokussen, wilde narcissen, lenteklokjes, zomerklokjes, kievitsbloemen, vogelmelk, .... Zo heb je al vanaf februari kleur in het gras.
Wil je geen gras meer zien maar droom je van een zee van bloemen, zaai dan eenjarige inheemse bloemen: korenbloemen, klaprozen, kamille, margrieten. Daarvoor moet je wel alles omspitten of frezen, en het best ook elk jaar opnieuw inzaaien. Het is veel werk, maar je krijgt wel een zee van bloemen en kleuren, een hele zomer lang.
TIP. Of begin klein, en zaai de molshopen in je graslandje. Een verse molshoop is de gedroomde plek voor wilde bloemen. Hark hem open, duw de grond aan, strooi zaad van inheemse bloemen uit, druk goed aan (bedek het zaad niet!) en geef water. In zo'n zachte, rulle grond kiemen de bloemen snel.