Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
Van een hele winter in droge (en vervuilde) binnenlucht te staan, geraken de poriën of huidmondjes van de bladeren verstopt. Die zijn wel levensnoodzakelijk: je plant neemt immers zo zuurstof, licht, vocht en warmte op. Maak de bladeren met een vochtige doek of microvezeldoek schoon. Erg grote exemplaren of planten met veel fijne blaadjes houd je even onder de douche, met lichtlauw water. Cactussen en planten met harige bladeren stof je af met een droge, zachte borstel.
Een heel jaar in dezelfde potgrond staan, daar geraakt zelfs een kamerplant moedeloos van. Verpot ze, zeker als ze er wat pips en geel(groen) bijstaat, of de potgrond er bleek uitziet, of er een wit laagje bovenop zit. Geef je plant de dag vooraf flink water. Keer de pot om en klop de plant er uit, peuter zoveel mogelijk aarde weg en knip eventueel afgestorven wortels af. Blijf van de haarfijne worteltjes af, die zijn juist het belangrijkst! Doe een laag verse potgrond voor kamerplanten in de pot en zet de plant op dezelfde hoogte. Vul aan en druk zacht toe. Geef water. Laat je plant zeker een week uit de zon herstellen.
Foto Steven Richardson
Planten kunnen niet zonder extra voeding en mineralen. In de meeste potgrond zit voeding voor 6 weken tot 2 maanden, daarna moet je bijbemesten. Het gemakkelijkst is (biologische) vloeibare voeding of tabletten, die je in het gietwater oplost. Je hebt ook meststofstaafjes, die je in de potgrond duwt. Houd je aan de dosis en de frequentie op de verpakking - te weinig voeding is niet goed maar van te veel gaan je planten ook dood. Geef niet het jaar rond voeding maar gun je plant een rustperiode met minder water en helemaal geen voeding. Voor bladplanten is dat in de winter; bij bloeiende planten na de bloei.