Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
- Schoffel (en stop de verdamping)
Door te wieden breek je de capillairen of verticale kanaaltjes in de aarde, waarlangs water normaalgezien verdampt. Op zandgrond speelt die verdamping minder, maar op kleigrond zoals in mijn tuin kun je zo wel een steenharde, uitgedroogde bodemkorst vermijden én het water langer in de grond houden. Eén keer schoffelen is beter dan twee keer water geven, wordt wel eens gezegd.
- Geef één keer per week water
Geef je planten één keer per week water, maar wel uitvoerig. Elke dag een beetje water geven, maakt je planten lui. Dan maken ze oppervlakkige wortels aan, terwijl ze net moeten gestimuleerd worden om diep in de grond naar water te zoeken.
Tips:
* geef water met de stand van de tuinslang op een dikke, langzame straal, dicht bij de voet van de plant.
* trek rond grote planten geultjes, zodat het water niet alle kanten uitloopt.
- Mulch, mulch, mulch
Een mulchlaag beschermt de aarde tegen directe zon en opwarming, en het vocht blijft langer in de grond. 5 tot 8 centimeter mulch doet wonderen. Je kunt houtsnippers gebruiken, schors, cacaodoppen, bladaarde, hennep op vlas- of stropellets. In de moestuin: grasmaaisel.
- Druppelslang meest ecologisch
De meest ecologische manier van water geven is een druppelslang die je tussen je planten legt. Het water druppelt heel rustig in de grond waardoor er niets verloren gaat. Zo’n druppelsysteem maakt ook de bladeren niet nat – een van de grootste oorzaken van schimmels zoals de bladvlekkenziekte op rozen of buxusschimmels. Zo’n systeem is niet duur, heel zuinig en gemakkelijk. Wil je de slangen niet zien liggen, leg er dan schors over. De gaatjes verstoppen niet.