Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
Laat een stuk gras lang groeien. Voor je het weet heb je een boeiend stukje grasland waar allerlei insecten en andere dieren in komen schuilen. Er komen spontaan wilde bloemen in, en voor kinderen valt er vanalles in te ontdekken. Maai er paadjes in, plant wat bloembollen zoals krokussen in het lange gras, voor nog meer beleving.
Een klassieke grasmaaier maakt veel lawaai en produceert vooral veel afval. Grasmaaisel verwerken is lastig: een hoop gaat rotten, of je moet er elke week mee naar het containerpark. Wil je het zelf composteren dan heb je veel bladeren en droge stengels nodig om onder te mengen. En die zijn er in de lente en de zomer niet. Een robotmaaier maakt geen afval, is zo goed als geluidloos en produceert geen uitlaatgassen. Meer nog, de fijne grassnippers zijn net voeding voor je gras; zodat je je gras niet meer of veel minder moet bemesten. Werk en geld gespaard!
Zaai een kale plek (van een molshoop, een sleetplek, ...) zo snel mogelijk weer in, voor er zich onkruid in komt nestelen. Maak de grond goed los met de hak en hark. Meng met wat bodemverbeteraar; gebruik geen potgrond, die droogt veel te snel uit. Geef water. Strooi graszaad uit: een restje gazonzaad, of anders herstelgazonzaad. Druk goed aan. Geef weer water. Houd de plek vochtig tot het gras kiemt.
Een robotmaaier maait het gazon voor jou, maar de randjes moet je wel zelf nog trimmen. Ook dat kan met veel minder lawaai en veel ecologischer, met een trimmer op accu. Neem er een met een flexibele kop. Die kun je plat leggen, om bijvoorbeeld onder de buxusbollen te trimmen, én je kunt de kop kantelen, voor randjes tegen tegels.