Laurence Machiels
Groenjournalist - tuinexpert
- Een bloementuin ligt best in de zon
- Maak hem niet te klein, neem minstens 3 tot 4 m²
- Dat kan bv een bedje in de moestuin zijn
- De goedkoopste oplossing is bloemen zelf zaaien. Eenjarigen zoals zinnia’s, kosmosbloemen, eenjarige ridderspoor, reukerwtjes, papavers, zonnebloemen. Je zaait ze in maart of april voor in potjes, in huis of in de serre, en plant ze dan vanaf midden mei in de tuin uit. Geef ze goed water de eerste week, en houd de slakken in de gaten. Strooi preventief ecologische slakkenkorrels.
- Nog gemakkelijker is om een bloemenmengsel meteen in de tuin te zaaien, in april of mei. Die bloemen komen wat later op, maar dat is juist goed, dan heb je langere pluk. Je kunt mengsels kiezen op kleur, of bijvoorbeeld gaan voor inheemse bloemen.
- De gemakkelijkste manier is niets doen. Als je vorig jaar een bloemenpluktuin had, dan is de kans heel groot dat tal van die bloemen zich nu zelf uitgezaaid hebben: kosmosbloemen, korenbloemen, amarant, muurbloemen, leeuwenbekjes, reukerwtjes… Die kun je makkelijk verplanten naar waar je wil, op lege plekken in de tuin of op een nieuw bed plukbloemen.
- Heb je veel plaats? Plant bloembollen. Dahlia’s, gladiolen nemen veel plaats in beslag, plant ze apart, anders verdrukken ze de andere plukbloemen. Je plant ze na midden mei uit. Plant ze niet te diep, en strooi preventief slakkenkorrels. Prik er meteen takken tussen, of stokken met touw of draadgaas, als steun, dan vallen ze zeker niet om. Dat doe je als de planten nog klein zijn, nu dus, dan weven de stengels zich daar heel natuurlijk tussen.