Zo plant je een boom

De beste periode om bomen te planten is tussen oktober en maart. De bodem is voldoende vochtig zodat de planten al volop water kunnen opnemen en zich makkelijker op hun nieuwe plek kunnen settelen. Plant je in de lente, dan zul je vaker moeten gieten en alerter moeten zijn.

Met blote wortel: goedkoper én meer kans op succes

Vanaf oktober tot eind maart bieden kwekerijen en tuincentra bomen ‘met blote wortel’ aan. Die zitten niet in een pot maar worden direct, met kale wortels, van het veld gerooid. Ze zijn niet alleen een stuk goedkoper, ze nestelen zich ook sneller in de grond dan planten in pot. Let wel, grotere exemplaren, voorgeleide en groenblijvende bomen worden niet met blote wortel verkocht, omdat ze gevoeliger zijn voor uitdroging. Die koop je ‘met kluit’: de wortels zitten met een klomp aarde in een netje. Ze zijn duurder dan met blote wortel, maar nog altijd goedkoper dan in pot. Vorstgevoelige bomen zoals vijgen plant je niet nu maar pas vanaf maart; in een strenge winter kunnen ze bevriezen.

Foto: Steven Richardson voor Het Laatste Nieuws

Foto: Steven Richardson voor Het Laatste Nieuws

Breed, niet diep!

Plant niet wanneer het vriest of het veel geregend heeft. Heb je je boom al gekocht, sluit de wortels dan zo goed mogelijk af met een papieren of jute en houd hem op een donkere, vochtige plek, uit de wind. Besproei de wortels met de tuinslang, als ze droog aanvoelen. Dompel voor het planten de wortels van de boom in een kuip met (modder)water. Graaf een plantgat dat even diep is als de wortels, maar twee keer zo breed. Een rond of vierkant gat, dat maakt niet uit. Maak met je spade de aarde op de bodem en de zijkanten wat los. Staat de boom op een winderige plek, plant dan eerst een steunpaal van maximaal 1 meter lang, tot de helft in de grond, aan de windzijde (doorgaans zuidwesten). Giet een emmer water in het gat. Zet de boom in de modder, op precies dezelfde hoogte als hij in de kwekerij stond, zeker niet dieper, de markering is zichtbaar op de stam. Spreid de wortels goed open. Maak de uitgegraven aarde met je handen fijn en strooi ze over de wortels.

Controleer of de boom recht staat, schud even aan de stam zodat de aarde goed tussen de wortels valt, en druk dan heel zachtjes met je voet aan. Geef langzaam een emmer water rond de stam. Bevestig de boom losjes met een rubberen of jute band aan de steunpaal, op 30 centimeter van de grond. Het kan ook met een oude binnenband van een fiets, een lange sok, of een reep van een versleten T-shirt.

Foto: Steven Richardson voor Het Laatste Nieuws

Foto: Steven Richardson voor Het Laatste Nieuws

Meteen mulch

Bedek de aarde meteen. Strooi 2 à 3 cm compost onder de boom, en daarbovenop minstens 10 cm schors, houtsnippers, bladaarde of bladeren gemengd met grasmaaisel uit. Blijf 5 cm van de stam weg. De mulch houdt het komende jaar het onkruid tegen, en zorgt dat het water veel minder snel verdampt. Plant je een boom in het gazon, houd dan dat je een cirkel van minstens een halve meter rond de stam vrij van gras, om te mulchen. Probeer het eerste jaar zo weinig mogelijk onder de boom te lopen, dat compacteert de grond, verstoort de weldadige schimmels die hard aan het werk zijn om je boom te helpen groeien, en het duwt op de piepjonge wortels. Het eerste groeijaar is cruciaal: geef in droge periodes zeker water; ook ’s winters kan het weken niet regenen! Geef telkens veel: een boom van 1,5 meter hoog heeft minstens een emmer per keer nodig.

5 dingen die je altijd fout deed

Hoe we tuinieren, verandert, door nieuwe inzichten, studies en ervaringen. Zo werden vroeger de moestuinen elke lente 2 spaden diep gespit, nu spitten we helemaal niet meer, of enkel minimaal en oppervlakkig. Ook voor het planten van bomen zijn er interessante nieuwe inzichten.

1. Zonder bodemverbeteraar

De boom moet zo snel mogelijk wennen aan de nieuwe grond waarin hij terecht komt. Hij zal sneller wortelen met extra bodemverbeteraar in het plantgat, maar eens de wortels aan de grenzen van het plantgat zijn gekomen, moeten ze toch in de oorspronkelijke aarde verder groeien. Je helpt je boom dus niet met extra bodemverbeteraar, maar laat hem beter meteen wennen aan de nieuwe plek. Enkel in geval van zandgrond of zware klei, kun je een paar handen tot een halve emmer bodemverbeteraar onder de aarde van het plantgat mengen. Gebruik in alle geval nooit potgrond!

2. Een ondiepe put

Zorg dat het plantgat 10 cm breder is als de uitgespreide wortels nodig hebben, maar beslist niet dieper dan de wortelkluit. Een diepe smalle put is het slechtste wat je kunt doen, als je een boom plant. De stabiliteit van een boom wordt immers bepaald door de breedte van zijn wortelgestel, niet door de diepte. Door de zijkanten breder uit te graven, stimuleer je ze om zich in die richting te ontwikkelen. Het is in de bovenste 15 cm dat de meeste weldadige bacteriën en voedingsstoffen zitten, niet diep in de grond.

3. Geen (of een korte) steunpaal

Een boom moet kunnen bewegen en wiebelen om een sterk wortelstel te ontwikkelen. Hoe meer wortels, hoe steviger hij vast zit in de grond en hoe meer water en voedingsstoffen hij kan opnemen. Een hoge steunpaal maakt een boomstam alleen maar zwakker. Enkel op een plek met veel wind heb je een steunpaal nodig, of in het geval van een hoge boom op een dun stammetje, die opgekweekt is met een bamboestok. Neem een paal die maximum 50 centimeter boven de grond uitsteekt, en bind 30 cm van de grond aan. Haal de steunpaal na 2 jaar weg. Zaag hem tegen de grond af. Begin niet te wrikken aan de paal, dat schendt de wortels.

4. Plant een kleine boom

We willen snel een grote boom, en toch is het beter om met een klein exemplaar te beginnen. Een jonge boom past zich veel sneller aan zijn nieuwe plek aan, en begint al in de lente flink te groeien. Hoe groter de boom, hoe groter de stilstand, hoe lastiger hij terug aan de groei gaat én hoe meer water je hem moet geven. Met een boom van anderhalve meter hoog, haal je al gauw de ‘voorsprong’ van een grotere boom in.

5. Geen mest of myccorhiza nodig

Onder de grond is een groots netwerk van weldadige schimmels actief. De bekendste zijn mycorrhiza, die planten helpen om voedingsstoffen uit de grond op te nemen. De schimmels komen van nature in zowat elke tuin voor, en zullen zich dan ook vanzelf met de wortels van je nieuwe boom associëren. Je hoeft dus geen extra myccorhiza toe te voegen. Door een laag compost en daarboven minstens 10 cm mulch als houtsnippers onder je boom te strooien, stimuleer je vanzelf de aanwezige weldadige schimmels. Als je iets onder de grond wil mengen, neem dan lavagruis of lavazand, dat bevat veel mineralen en sporenelementen en helpt planten om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen. Je kunt een handje per boom in het plantgat mengen. Enkel wanneer een bodemtest uitwijst dat je tuin onvoldoende voedingsstoffen bevat, geef je na het eerste jaar voedingsstoffen bij: verteerde stalmest, compost of organische meststoffen. In alle andere gevallen is dat niet nodig.

recente berichten

tags

bloembollenlasagne   buxus   combinaties   mediterrane kruiden   planten   serre   zaaien   zon   aalbessen   aanlijnen   aanmaakblokje   accu   accutrimmer   afval   agapanthus   agave   alcohol   allium   aloe   aloe vera   anemone   annabelle   appelboom   april   aquabloom   aren   balkon   balkontuinieren   basilicum   beginner   bergenia   berk   berkenschors   besjes   besproeien   bessen   bessentuin   bestuiving   beuk   bier   bieslook   bijen   bijenhotel   biodivers   biodiversiteit   biologisch   bladaarde   bladcompost   bladeren   bladhoop   bladkorf   bladluizen   bladplant   bladplanten   blauw schapengras   blauwe druifjes   blauweregen   bloei   bloeien   bloembol   bloembollen   bloemen   bloemenweide   bloempot   bloempotten   blote wortel   bodembedekker   bodemverbeteraar   boek   boeken   boeket   boerenhortensia   boerenwormkruid   bokaal   bomen   boom   border   bostulp   broed   bruin   brunel   buddleja   cacaodoppen   cactus   cactussen   calocephalus   camassia   cassis   ceanothus   chabo   champignons   Chelsea chop   citroengeranium   citroengras   citroenmelisse   citroenverbena   clematis   clematis montana   clivia   compact   compost   compostbak   composthoop   cranberry's   dahlia   delen   dieren   dille   DIY   draad   dragon   droog   droog hout   droogte   droogteminners   druppelslang   dwergiris   echeveria   ecologie   ecologisch   ecosysteem   ecotuin   eenjarige   eenjarigen   eetbare tuin   egels   eik   eikn   eitjes   exotisch   februari   festuca   ficus   fluiten   frambozen   fruit   fruitbomen   fruitboom   fruittuin   gardena   gatenplant   gaura   gazon   gember   genieten   geur   gezond   gieten   giftig   gladiolen   gladiool   goudenregen   goudsbloemen   gras   grasland   graslelie   grasmaaisel   grenadine   grijs   grind   groeizak   groen   groenauteur   groenblijvend   groene kruiden   groeninhuis   groenmuur   groenten   groenteresten   groenwand   grow bag   haagschaar   hagen   hak   hakken   hanging basket   hangmand   hangtomaat   hark   hazelaar   hazelnoot   heggenschaar   hemelsleutel   herfskleur   herfst   herfstanemoon   herfstblad   herfstbladeren   herfsttinten   herstel   herstellen   heuchera   hitte   hommels   hooiland   hortensia   hout   houtpellets   houtsnippers   huislook   hyacint   hyacinten   hydrangea   hydrangea macrophylla   hydrangea paniculata   iedereen moestuinier   ijsheiligen   ijzerhard   indian summer   inheems   inheemse bloemen   insecten   insectenhotel   inzaaien   irrigatie   je eerste moestuin   kale plekken   kamerplanten   kamille   kampvuur   karton   kastanje   kastanjelaar   kat   keelmijn   keien   kervel   keukenresten   kevers   kievitsbloem   kip   kippen   kippenhok   kippenluik   kippenren   klaproos   klavers   klimmen   klimop   klimplant   klimrozen   kluit   kniphofia   knoppen   koffiegruis   kokosolie   komkommerkruid   koolmees   korenbloem   koriander   krokus   krokussen   kruiden   kruidenplant   kruidenpot   kruidenpotje   kruidentuin   kruidnagel   kruisbessen   kurkuma   kust   kweken   lampenpoetsersgras   lang gras   lavendel   leeuwenbekje   lieveheersbeestjes   lifehack   limonade   loopneus   loslopende kippen   luie tuinier   maaien   maart   maarts viooltje   madeliefje   makkelijke groenten   margrieten   marter   materiaal   meelwormen   mees   mei   meststof   mezenbollen   microdrip   minijungle   minituin   minivijver   mixed planting   moestuin   moestuinboek   moestuinplan   molinia   molshoop   monstera   mulch   mulchen   mulchmaaier   munt   mus   muurbloem   mycellium   naaktslakken   najaar   narcis   narcissen   nature up   natuur   nectar   nest   nestkast   nooit meer spitten   noot   noten   notenboom   november   nuttige insecten   oesterzwammen   okkernoot   oktober   olie   onkruid   oogst   oorwurmen   oost-indische kers   opruimen   orde   oregano   ossewit   paardenbloemen   padden   paddenstoelen   pannenkoekenplant   papaver   papavers   pelargonium   pennisetum   pep-up   permacultuur   peterselie   phormium   pijpenstrootje   pimpelmees   pit   pitten   plagen   plan   plantafstand   plantdiepte   planten   plantenresten   plantenvoeding   pluimen   plukbloemen   pluktuin   poa   poa labillardieri   poes   populier   pot   potgrond   potten   pottomaat   prairie   prairielelie   prairietuin   primula   provençaalse kruiden   puin   radijzen   red de bij   regen   robotmaaier   rode bietjes   roest   rook   rozemarijn   rozen   rozenstruiken   rozijnen   rupsen   salamanders   salie   schaal   schaduw   schelpen   schoenlappersplant   schoffel   schoffelen   schors   sedum   sempervivum   september   sering   shiitake's   sierdistel   siergras   siergrassen   siertuin   sierui   sieruien   skimmia   sla   slakken   smeerwortel   snijbloemen   snippers   snoei   snoeiafval   snoeien   snoeiresten   snoeisel   snot   solitaire bijen   spade   spinazie   sproeien   stad   stadstuinieren   stekelbessen   stekjes   stekken   sterhyacint   stinkertjes   stipa   stipa tenuissima   stoombad   strooizaad   struik   struiken   struikrozen   struiktomaat   stuifmeel   supermarktkruiden   symphytum   syringa   tagetes   takjes   takken   taxus   teelplan   terrarium   terras   terrasplanten   tijm   tips   tomaten   tondel   toorts   trachystemon   tuin   tuinboek   tuinboeken   tuinhok   tuinieren   tuinslang   tuinvogel   tulp   tulpen   twijgen   uitwerpselen   urbanjungle   vakantie   varen   vaste plant   vedergras   verbena   vergeet-mij-nietje   verkoudheid   vermeerderen   verplanten   verpotten   verticale tuin   vet   vetbollen   vetplant   vetplanten   vierkantemeter   vijver   vijverzak   viooltjes   vlinders   vlinderstruik   voedselbos   vogel   vogelcakes   vogelhuis   vogels   vogeltaartjes   voorzaaien   vorst   vos   vossenluik   vuur   vuurkorf   vuurschaal   walnoot   wantsen   warmoes   water   waterplanten   week van de bij   weinig water   weinig werk   wesp   wespenval   wilde bijen   wilde bloemen   wilg   wind   winter   winterhard   wisselteelt   woonkamer   woonplanten   wormen   wortels   yucca   zaaien   zaden   zand   ziektes   zinnia   zomer   zomersnoei   zonnebloem   zonnepitten   zuring   zurkel   zweefvliegen  

RSS feeds

        follow us in feedly